Η κυβέρνηση Σαμαρά «διαπραγματεύεται» ξανά…

Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται...Στην Αθήνα καταφτάνουν οι εκπρόσωποι των δανειστών, προκειμένου να ξεκινήσουν σήμερα και πάλι οι «διαπραγματεύσεις» με την κυβέρνηση Σαμαρά για κάποιες «εκκρεμότητες» που έχουν μείνει πίσω. Οι εταίροι – δανειστές, ενώ διαμήνυαν ότι δε θα έρθουν προτού η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, υλοποιήσει και τα τελευταία τους χατίρια, ξαφνικά αποφάσισαν να έλθουν και να συζητήσουν με τον «Forget it Yannis»...
, προκειμένου να καταλήξουν στο πως η χώρα θα καταφέρει να υλοποιήσει τις μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης Σαμαρά για το 2014, αλλά και το πώς θα βρεθεί ο τρόπος να ανακοινωθεί στον ελληνικό λαό η νέα οικονομική «βοήθεια», η οποία θα συνοδεύεται ασφαλώς μετά του τρίτου και …φαρμακερού Μνημονίου, για τη συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας βεβαίως, και όχι για όσους έχουν μείνει ανέγγιχτοι από την «κρίση».

Η αλήθεια είναι ότι αυτός είναι ο βασικός λόγος της καθαρά εθιμοτυπικής επίσκεψης της τρόικα στη χώρα στην παρούσα συγκυρία. Άλλωστε η νέα οικονομική «βοήθεια» και το νέο Μνημόνιο για την Ελλάδα, αναμένεται να ανακοινωθούν στον ελληνικό λαό μετά τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών. Αυτό είναι κάτι που το έχει επιβεβαιώσει και ο «φιλέλληνας» Ευρωπαίος Επίτροπος, Όλι Ρεν, αλλά και ο πρώην εκτροφέας χοίρων και νυν πρόεδρος του Eurogroup,Γερούν Ντάισελμπλουμ. Τα πάντα για την Ελλάδα θα συζητηθούν στα τέλη καλοκαιριού ή ακριβέστερα το φθινόπωρο, αμέσως μετά δηλαδή την ολοκλήρωση των θερινών διακοπών των εταίρων – δανειστών. Μέχρι τότε όμως ο πολιτικός χρόνος είναι ιδιαίτερα πυκνός και τα περιθώρια έχουν αρχίσει να στενεύουν αρκετά για την κυβέρνηση Σαμαρά.

Οι πραγματικοί λόγοι της επίσκεψης του Πολ Τόμσεν και της «παρέας» του είναι άλλοι αυτή τη στιγμή. Ο πρώτος και σημαντικότερος είναι ότι βλέπουν και οι ίδιοι πια τα εμφανή σημάδια που δείχνουν εκλογική συντριβή της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου στη διπλή εκλογική αναμέτρηση της Άνοιξης. Όσο κι αν στηρίξει πια η πτωχευμένη μιντιοκρατία τούτη την κυβέρνηση, τη χειρότερη όλων των εποχών που γνώρισε ο τόπος, δεν πείθει πια κανέναν. Σε αυτό λοιπόν το εξαιρετικά καίριο σημείο οι εταίροι προσπαθούν να δώσουν μερικές τεχνητές αναπνοές στην κυβέρνηση Σαμαρά με κάποια λόγια …στήριξης. Όλα αυτά βέβαια με την προϋπόθεση ότι η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου θα συνεχίσει να είναι το «καλό παιδί» και δεν θα λέει ποτέ «ΟΧΙ» στους δανειστές. Το μήνυμα άλλωστε είναι σαφές. «Δανειστές καλοί άνθρωποι, ελληνικός λαός κακός άνθρωπος».

Ο δεύτερος λόγος είναι ακόμα πιο σημαντικός για τους δανειστές. Τον Μάιο λήγουν κάποια ομόλογα, κυρίως της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και οι δανειστές πρέπει να τα πληρωθούν στο όλον. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι μπορεί οι εταίροι να λένε καμιά κουβέντα παραπάνω για τις «καθυστερήσεις» της κυβέρνησης Σαμαρά για αύξηση της δοσολογίας της «συνταγής» καταστροφής της ελληνικής κοινωνίας, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει η …φουκαριάρα η ΕΚΤ να μείνει «απλήρωτη» τον Μάιο. Όταν εισπράττουν άλλα funds, εκτός PSI, τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων στο ακέραιο είναι δυνατό να μείνει παραπονεμένη η ΕΚΤ; Έχουν τα «δίκια» τους οι «εταίροι». Για αυτόν ακριβώς τον λόγο η κυβέρνηση πρέπει να ξεκινήσει εκ νέου «διαπραγματεύσεις» με την τρόικα, προκειμένου να πει πάλι «ΝΑΙ» σε όλα και να καταφέρει να εκταμιεύσει μέχρι το Eurogroup του Μαρτίου την επόμενη δόση, η οποία εκκρεμεί από το προηγούμενο καλοκαίρι. Το «πράσινο φως» θα ανάψει και έτσι τα «εκταμιευμένα» θα καταφέρουν να έλθουν στη χώρα για να πάνε στην αποπληρωμή των ομολόγων της ΕΚΤ τον Μάιο.

Κοντολογίς, πρόκειται για τη συνέχιση ενός σίριαλ, το οποίο έχει καταντήσει αποκρουστικό τόσο στη συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού, όσο και στη διεθνή κοινότητα, η οποία παρακολουθεί περίλυπη μια περήφανη χώρα να άγεται και να φέρεται από τις ορέξεις των δανειστών της και μια κυβέρνηση αξιοθρήνητη να κουνά σα μαριονέτα τα νήματά της μη μπορώντας να έλθει στο ύψος των περιστάσεων και να καταφύγει στη μόνη δημοκρατική διέξοδο επίλυσης του γρίφου και του πολιτικού αδιεξόδου, στη λαϊκή ετυμηγορία δηλαδή. Άλλωστε το πολιτικό κομμάτι της ευρωπαϊκής κρίσης έχει ξεπεράσει προ πολλού το αντίστοιχο οικονομικό. Το πρόβλημα της Ευρώπης είναι καθαρά πολιτικό, καθώς κυριαρχείται από μια νεοφιλελεύθερη και εξαιρετικά επικίνδυνη «παρέα».

Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Όταν υπάρχουν πραγματικοί Ευρωπαίοι πολιτικοί ηγέτες, τότε το οποιοδήποτε οικονομικό πρόβλημα επιλύεται. Με μάχες και διαρκή αγώνα βέβαια, αλλά επιλύεται. Όταν υπάρχουν ανδρείκελα, τα οποία υπηρετούν τα διεθνή αρπακτικά, τα ξένα funds, και όλη τη νεοφιλελεύθερη «παρέα» μαζί με τον ακροδεξιό συρφετό της, τότε ολοένα και η κατάσταση θα ξεφεύγει πέρα από κάθε έλεγχο με αρκετές χώρες παγκοσμίως να ρίχνονται στον κυκεώνα καταστροφικών εμφυλίων. Δε χρειάζεται να πάει κανείς μακριά. Μια ματιά μέχρι την κοντινή Ουκρανία αρκεί για να πείσει και τον πλέον δύσπιστο για το πόσο εύκολα μπορεί να καταστραφεί μια χώρα. Ο νοών νοείτω…

periodista.gr