Τεράστιες οι καταστροφές απο τον σεισμό στην Κεφαλλονιά – 10 οι τραυματίες

Εικόνες βιβλικής καταστροφής καταγράφουν οι κάμερες στο Ληξούρι της Κεφαλλονιάς η οποία χτυπήθηκε ξανά τα ξημερώματα από τον Εγκέλαδο, με έναν σεισμό ο οποίος άγγιξε τα 5,7 Ρίχτερ. Σύμφωνα με όσα είπε ο…
δήμαρχος του νησιού Αλέξανδρος Παρίσης στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, ο Αστυνομικός Διευθυντής του Ληξουρίου τον ενημέρωσε ότι υπάρχουν τραυματίες και ότι έχει καταρρεύσει τοίχος στο νοσοκομείο Ληξουρίου. Ο Δήμαρχος απηύθυνε έκκληση για ηρεμία, ενώ ζήτησε από τους κατοίκους να εγκαταλείψουν ομαλά τα σπίτια του.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής σεισμολογίας, Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, σημείωσε πως «είναι ένας σεισμός της ίδιας τάξεως με τον προηγούμενο» και φοβάται πως πολλά σπίτια αναμένεται να καταποντιστούν λόγω του μεγέθους του. «Ήμασταν επιφυλακτικοί από την αρχή όταν έγινε ο προηγούμενος σεισμός τώρα πρέπει να επεκτείνουμε σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τη μετασεισμική δραστηριότητα από τον ίδιο εστιακό χώρο» σημείωσε ο κ Μακρόπουλος. Όπως δήλωσε επίσης ο δήμαρχος Κεφαλλονιάς, Αλέξανδρος Παρίσης υπάρχουν τραυματισμοί στο νησί από τη νέα ισχυρή σεισμική δόνηση καθώς και ζημιές κυρίως στο νοσοκομείο του Ληξουρίου.

Οι εικόνες που μεταδίδουν ωστόσο το portoni.gr, και άλλα κεφαλλονίτικα portals, παρουσιάζουν την έκταση των ζημιών με γκρεμισμένους τοίχους μέχρι και διαλυμένους τους προβλήτες του λιμανιού.


10 οι τραυματίες σύμφωνα με τον Δήμαρχο Αλέξανδρο Παρίση
Για τραυματισμό κατοίκων και ύπαρξη υλικών ζημιών από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε το πρωί την Κεφαλλονιά, έκανε λόγο ο Δήμαρχος του νησιού, Αλέξανδρος Παρίσης.
Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Παρίσης στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, ο Αστυνομικός Διευθυντής του Ληξουρίου τον ενημέρωσε ότι υπάρχουν τραυματίες και ότι έχει καταρρεύσει τοίχος στο νοσοκομείο Ληξουρίου.Ο Δήμαρχος απηύθυνε έκκληση για ηρεμία, ενώ ζήτησε από τους κατοίκους να εγκαταλείψουν ομαλά τα σπίτια του.
Την ίδια ώρα όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός MEGA, οι τραυματίες έχουν φτάσει τους δέκα. Σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή του νοσοκομείου Ληξουρίου, Διονύση Μαρκάτου, στους περισσότερους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και αποχώρησαν από το νοσοκομείο, ανέφερε ο κ. Μαρκάτος, ο οποίος σημείωσε ότι οι μικροτραυματισμοί προήλθαν από πτώσεις αντικειμένων κατά τη διάρκεια του σεισμού.
Όπως αναφέρει ο διοικητής, κ. Μαρκάτος, στο e-kefalonia.net, ο μαντρότοιχος του νοσοκομείου στο προαύλιο έπεσε. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας στο εσωτερικό του νοσοκομείου. Λειτουργεί κανονικά η νέα πτέρυγα του νοσοκομείου.
Στην πόλη του Ληξουρίου φαίνεται προς το παρόν ότι εντοπίζονται οι περισσότερες ζημιές που προκάλεσε ο νέος ισχυρός σεισμός 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 5:08 τα ξημερώματα της Δευτέρας. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων του Ληξουρίου έχουν υποστεί ζημιές αρκετά σπίτια ενώ κατέρρευσε ο εξωτερικός μαντρότοιχος του τοπικού νοσοκομείου, δυσχεραίνοντας την πρόσβαση στο νοσηλευτικό ίδρυμα.
Όπως δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης υπέστη ζημιές η προβλήτα του λιμανιού στην πόλη του Ληξουρίου. Πάντως ο κ Τσελέντης είπε ότι ο νέος σεισμός ήταν μια φυσιολογική εξέλιξη του φαινομένου και μετά από το σημερινό φαινόμενο ο ίδιος αισθάνεται πιο ήσυχος.
Σε νεώτερες δηλώσεις του ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας έκανε λόγο για νέο σεισμικό γεγονός που προήλθε από διαφορετική σεισμική εστία του ιδίου ρήγματος της Κεφαλλονιάς. Η εστία αυτή πρόσθεσε ο κ. Λέκκας ενεργοποιήθηκε από τον προηγούμενο σεισμό της περασμένης εβδομάδας