«Μεγάλος ασθενής» το ΠΑΣΟΚ αποτελεί παράγοντα αστάθειας

Σε φάση εσωτερικής δοκιμασίας έχει εισέλθει η δικομματική κυβέρνηση υπό τον κ. Αντώνη Σαμαρά καθώς ο «μεγάλος ασθενής» του ΠΑΣΟΚ αποτελεί παράγοντα αστάθειας, παρά τις προσπάθειες του Μεγάρου Μαξίμου να δώσει πόντους στον κυβερνητικό του εταίρο.

Η κατάσταση στο εσωτερικό του Κινήματος μοιάζει με κινούμενη άμμο ενώ ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος φαίνεται ότι αδυνατεί να εγγυηθεί ότι η όποια απόφαση ληφθεί θα ...........
στηριχθεί από την κοινοβουλευτική του ομάδα.

Τουλάχιστον σε αυτό το συμπέρασμα μοιάζουν να καταλήγουν στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού, στον απόηχο και τις προχθεσινής συνάντησης των δύο ανδρών στο Μαξίμου.

Σε αυτή τη συνάντηση, ο κ. Βενιζέλος εμφανίστηκε σχεδόν απόλυτα αρνητικός στα δύο θέματα που θεωρείται ότι μπορούν να... ξεκλειδώσουν τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, συγκεκριμένα, ζήτησε να μην υπάρξει καμία αλλαγή στο νόμο για τις ομαδικές απολύσεις ενώ φέρεται να επέστρεψε και σε πιο σκληρή θέση εις ότι αφορά του πλειστηριασμούς α' κατοικίας, προκρίνοντας την παράταση της προστασίας για ένα έτος.

Η στάση Βενιζέλου, ο οποίος αναμένεται να έχει σύντομα και νέα συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, συνιστά πονοκέφαλο για το επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά στο οποίο κυριαρχεί η εκτίμηση ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να εμφανιστεί συνεπής ως προς τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στα «διαρθρωτικά» μέτρα προκειμένου να επιτύχει τον συμβιβασμό που επιδιώκει ως προς τα δημοσιονομικά. Αυτό άλλωστε υπήρξε και το δια ταύτα της συνάντησης του κ. Σαμαρά με την κυρία Άνγκελα Μέρκελ, προ εβδομάδος, στο Βερολίνο.

Η άρνηση Βενιζέλου, ο οποίος βλέπει ότι ένα τουλάχιστον μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας βρίσκεται σε αποδρομή και αρκετοί ακόμη έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν τους πλειστηριασμούς, αυξάνει εκ των πραγμάτων το βαθμό δυσκολίας για την κυβέρνηση που θέλει μέχρι τα τέλη του έτους να έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση όχι μόνον για τα προαπαιτούμενα του ενός δισ. ευρώ αλλά και για την αξιολόγηση του προγράμματος, απελευθερώνοντας τα αντίστοιχα κονδύλια.

Ο κ. Σαμαράς έχει δώσει εντολή στους Γ. Στουρνάρα, Γ. Βρούτση και Κ. Χατζηδάκη να εξετάσουν εναλλακτικά σενάρια, που πάντως θα συνιστούν μεταβολή σε σχέση με το σημερινό καθεστώς, που θα είναι αποδεκτά από την τρόικα και το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο.

Ακόμη, πάντως, κι αν αυτός ο σκόπελος ξεπεραστεί, όπως συνήθως γίνεται, παραμένει ως δεδομένη όχι μόνον η αστάθεια του ΠΑΣΟΚ αλλά και η εμφανής αδυναμία του να καρπωθεί τόσο τη στήριξη που παρέχεται από το Μαξίμου όσο και ό,τι θετικό προκύψει στο άμεσο μέλλον για την κυβέρνηση.

Ακόμη, δηλαδή, κι αν επιλυθεί με θετικό τρόπο το ζήτημα του χρέους ή ακόμη κι αν η κυβέρνηση καταφέρει να κάνει τις πρώτες παροχές, παραμένει αμφίβολο αν το κόμμα του κ. Βενιζέλου θα έχει κάποια αύξηση της εκλογικής του επιρροής.

Αυτή η προφανής αδυναμία ανάκαμψης, άλλωστε, είναι που λειτουργεί καταλυτικά για πολλούς βουλευτές. Όπως εξηγούν έμπειροι κοινοβουλευτικοί καθώς αρκετοί από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν θα επανεκλεγούν, «προτιμούν να διαφοροποιηθούν, τουλάχιστον για να μπορούν να πηγαίνουν με την ησυχία τους στην εκλογική τους περιφέρεια».

Διαβάστε εδώ: http://newpost.gr/post/298799/megalos-asthenhs-to-pasok-apotelei-paragonta-astatheias#ixzz2lxRfVd9e