Στη Eurobank το κτίριο του υπ. Παιδείας.Σε τραπεζίτες 28 ακίνητα του δημοσίου.

Ας συστήσουμε πρώτα τον νέο πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ,Κ.Μανιατόπουλο.

Σημιτικός... εκσυγχρονισμός στο ΤΑΙΠΕΔ

Πλούσιο είναι το «ΠΑΣΟΚικό» παρελθόν του νέου επικεφαλής του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) Κωνσταντίνου Μανιατόπουλου.
Ο κ. Μανιατόπουλος επί υπουργίας Αναστάσιου Πεπονή διαπραγματεύθηκε την εξαγορά της ESSO-Pappas (σημερινή ΕΚΟ) από το ελληνικό Δημόσιο και συνέχισε ως επικεφαλής της, ενώ μερικά χρόνια μετά, επί πρωθυπουργίας Σημίτη (1995), επέστρεψε από τις Βρυξέλλες όπου διετέλεσε Γενικός Διευθυντής Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναλαμβάνοντας μεταξύ άλλων τη διοίκηση του ΟΛΠ, του ΟΣΚ και του ΜΟΔ.

Θεωρείται θιασώτης του σημιτικού εκσυγχρονισμού, όπως και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ενώ είναι μέλος του ΔΣ του ΙΟΒΕ, επικεφαλής του οποίου ήταν ο ΥΠΟΙΚ.


Και μετά τις συστάσεις πάμε στο άρθρο.
Κτίρια που στεγάζουν βασικά υπουργεία αλλά και σημαντικές υπηρεσίες του Δημοσίου, όπως η Ελληνική Στατιστική Αρχή, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ), περιλαμβάνονται στα ακίνητα που απέκτησαν για 20 χρόνια Εθνική Πανγαία και Eurobank Properties.

Η «προίκα», αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, εξασφαλίζει στις δύο εταιρείες σημαντικά ετήσια έσοδα για την επόμενη 20ετία με σίγουρο μισθωτή το Δημόσιο, ενώ ενισχύει το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων τους ενόψει σημαντικών συνεργειών που βρίσκονται σε εξέλιξη. 
Η Εθνική Πανγαία βρίσκεται σε συζητήσεις για την πώληση πακέτου μετοχών έως και 67% στο fund Invel του Ισραηλινού μεγιστάνα, Μπένι Στάινμπετζ, ενώ η Eurobank Properties προχωρεί σε αύξηση κεφαλαίου κατά την οποία το καναδικό fund, Fairfax, θα αποκτήσει το 41% της εταιρείας.
Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι το τίμημα των 261 εκατ. είναι μικρό, καθώς οι νέοι ιδιοκτήτες έχουν σίγουρο μισθωτή το Δημόσιο για 20 έτη, ενώ θα μπορέσουν να κάνουν απόσβεση της επένδυσής τους σχεδόν στη μισή χρονική περίοδο.

Απορίες δημιουργεί και η εκτίμηση του ΤΑΙΠΕΔ ότι οι δύο εταιρείες θα προβούν σε επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των κτιρίων, καθώς και την κύρια συντήρησή τους για την επόμενη δεκαετία. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, το ποσό που θα διαθέσουν οι δύο πλειοδότριες εταιρείες θα είναι πολύ μικρότερο από αυτό.

Σε χθεσινή ανακοίνωσή της η Eurobank Properties έκανε γνωστό ότι μεταξύ των 14 κτιρίων που αποκτά περιλαμβάνονται ακίνητα όπως:
το υπ. Παιδείας στο Μαρούσι (39.611 τ.μ.),
το υπ. Υγείας στο Μαρούσι (28.857 τ.μ.),
το υπ. Δικαιοσύνης στη Λ. Μεσογείων (13.290 τ.μ.), η ΓΑΔΑ στην Λ. Αλεξάνδρας (39.876 τ.μ.),
το Γενικό Χημείο (8.805 τ.μ.) και άλλα κτίρια σε κεντρικές τοποθεσίες.

Τα ετήσια έσοδα από μισθώματα για την Eurobank Properties AEEAΠ θα υπερβαίνουν τα 14 εκατ. ευρώ ετησίως αναπροσαρμοζόμενα.



To κτίριο του υπ. Δικαιοσύνης στο Γουδί, επιφάνειας 13.290 τ.μ. στην Eurobank Properties

Στο χαρτοφυλάκιο που απέκτησε για 20 χρόνια η Εθνική Πανγαία περιλαμβάνονται ακίνητα όπως:
το κτίριο του Κεράνη (49.000 τ.μ.) στη Λ. Θηβών,
η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων στο Μοσχάτο (27.668 τ.μ.),
το Αρχηγείο Αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη (26.298 τ.μ.),
η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛΑΣ στη Λ. Αθηνών (31.735 τ.μ.),
η Ελληνική Στατιστική Αρχή στην οδό Πειραιώς (21.256 τ.μ.),
η Γενική Γραμματεία Τύπου στην Καλλιθέα (14.953 τ.μ.),
το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στη Β. Σοφίας (6.139 τ.μ.),
το Υπουργείο Πολιτισμού στην οδό Μπουμπουλίνας (5.272 τ.μ.).

Η αρχική απόδοση για την Πανγαία ανέρχεται σε 9,98%. Η εταιρεία αναλαμβάνει για 20 χρόνια τα κτίρια τα οποία είναι μισθωμένα από τις δημόσιες υπηρεσίες εκτός από το κτίριο του Κεράνη το οποίο είναι ανεκμετάλλευτο εδώ και 20 χρόνια.



Στην Εθνική Πανγαία το κτίριο του Κεράνη στη Λ. Θηβών επιφάνειας 49.000 τ.μ.

Πληροφορίες από Ημερησία