Πανικός στη Βουλή με τις άδειες των καναλιών- Για στήριξη του διαπλεκόμενου μιντιακού συστήματος μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ

Πανικός στη Βουλή με τις άδειες των καναλιών- Για στήριξη του διαπλεκόμενου μιντιακού συστήματος μιλά ο ΣΥΡΙΖΑΔιαβεβαιώσεις Κεδίκογλου ότι το άρθρο 18 για τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα είναι προσωρινή ρύθμιση και δεν συνιστά αδειοδοτήσεις- Ονομαστική ψηφοφορία ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ...

Πανικός στη Βουλή με τις άδειες των καναλιών- Για στήριξη του διαπλεκόμενου μιντιακού συστήματος μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ
Ονομαστική ψηφοφορία για το άρθρο 18, που αφορά στα Ραδιοτηλεοπτικά Μέσα, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη, μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, προβλέπεται ότι «μετά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας χορήγησης δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής, οι τηλεοπτικοί σταθμοί που λειτουργούν νομίμως, εφόσον εξέπεμπαν τηλεοπτικό πρόγραμμα στις 31 Αυγούστου του 2013, συμβάλλονται με νομίμως αδειοδοτημένο πάροχο δικτύου για την ψηφιακή εκπομπή του προγράμματός τους».

Απαντώντας στα πυρά των βουλευτών της αντιπολίτευσης -από ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητους Έλληνες, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ- οι οποίοι κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι συνεχίζει να στηρίζει ένα «διαπλεκόμενο μιντιακό σύστημα», χαρίζοντας τηλεοπτικές συχνότητες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου έκανε λόγο για «κακόπιστα σχόλια».

Εξάλλου, χαρακτήρισε αναγκαία τη ρύθμιση, για να διασφαλιστεί η έγκαιρη και απρόσκοπτη μετάβαση των καναλιών στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση.

«Η ρύθμιση είναι προσωρινή, για να μην μείνουν χωρίς τηλεοπτικό περιεχόμενο οι περιοχές της επαρχίας και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί αδειοδότηση. Η διαδικασία της αδειοδότησης θα γίνει κανονικά, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και θα υπάρξουν έσοδα για το κράτος» δήλωσε ο κ. Κεδίκογλου, ενώ σημείωσε ότι προϋπόθεση για τη νόμιμη λειτουργία τους είναι η συμμετοχή τους στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση.

«Είναι αυτονόητο ότι όσοι δεν υποβάλουν αίτηση δεν θα λειτουργήσουν. Είναι αυστηρά προσδιορισμένη η ισχύς του νόμου για τον χρόνο λειτουργίας τους, μέχρι τη διενέργεια του διαγωνισμού», τόνισε.

Ακόμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία ώστε να λυθεί το πρόβλημα συγκρότησης του νέου ΕΣΡ, τα μέλη του οποίου πρέπει να έχουν τη στήριξη των 4/5 της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, προκειμένου να προχωρήσει η έκδοση της προκήρυξης του διαγωνισμού με τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση των αδειών.

Τέλος, ο κ. Κεδίκογλου διευκρίνισε ότι η Δημόσια Τηλεόραση έχει εξαιρεθεί από τη διαδικασία προκήρυξης του διαγωνισμού για την ψηφιακή συχνότητα πριν από το κλείσιμο της ΕΡΤ, καθώς έχει εξασφαλισμένο φάσμα και είναι εκτός της διαδικασίας των ιδιωτικών καναλιών.