Πώς οι νεόπτωχοι εργαζόμενοι συντηρούν το γερμανικό «θαύμα»

Το γερμανικό «θαύμα» στην απασχόληση δείχνει να κλονίζεται καθώς για δεύτερο μήνα τον Σεπτέμβριο η ανεργία ανέβηκε απρόσμενα κατά 0,1%.

Και μπορεί το ποσοστό να φαντάζει ελάχιστο η ανεργία είναι μόλις 6.9% όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 12%...
και οι χώρες του Νότου όπως η Ελλάδα κοντεύουν να αγγίξουν το 28% ωστόσο η αύξηση των ανέργων τον Σεπτέμβριο κατά 25.000 προβληματίζει.

Καθώς η γερμανική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης, η ανεργία είναι μάλλον αρνητικός παράγοντας επισημαίνουν οι αναλυτές.

Την ανησυχία ενισχύει το γεγονός ότι μεγάλες εταιρίες όπως η Siemens έχουν ανακοινώσει περικοπές θέσεων εργασίας στο πλαίσιο αναδιάρθρωσής τους.

Η Siemens έχει ανακοινώσει πως θα περικόψει 15.000 θέσεις εργασίας, από αυτές οι 5000 στη Γερμανία. Παρόμοιο και το πλάνο της RWE της μεγαλύτερης εταιρίας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας η οποία έχει ανακοινώσει πλάνο περικοπών 3.400 θέσεων εργασίας σε σύνολο 18.000 εργαζομένων.

Η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα πως η ανάπτυξη στηρίζεται από ένα εξαιρετικό καταναλωτικό κλίμα που μερικώς οφείλεται στην αγορά εργασίας. Η Bundesbank εκτιμά πως το ΑΕΠ της χώρας θα αυξηθεί κατά 0.3% φέτος και κατά 1.4% το 2014.

Ο ανύπαρκτος κατώτατος μισθός και οι πολιτικές διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Την ίδια ώρα ένα από τα σημεία αιχμής ανάμεσα σε Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες για τον σχηματισμό κυβέρνησης είναι και η θέσπιση κατώτατου μισθού.

Η Γερμανία είναι μία από τις λίγες χώρες που δεν έχει κατοχυρωμένο κατώτατο μισθό και αφήνει το περιθώριο σε κάθε κλάδο να υπογράφει διαφορετικές συλλογικές συμβάσεις μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων.

Ένα από τα πάγια αιτήματα όμως των αντιπάλων της Μέρκελ και πιθανών κυβερνητικών της εταίρων είναι η θεσμοθέτηση κατώτατου μισθού στα 8.5 ευρώ την ώρα.

Ο διάλογος που έχει ανοίξει έχει ως φόντο την ανεργία καθώς ο πρόεδρος της Bundesbank έχει τοποθετηθεί δημόσια κατά του κατώτατου μισθού υποστηρίζοντας πως θα εμποδίσει τις ευκαιρίες απασχόλησης των μακροχρόνια ανέργων και των ανειδίκευτων εργατών αν και από την άλλη υπάρχει ο αντίλογος που κάνει λόγο για τόνωση της απασχόλησης και το τέλος εποχής του γερμανικού μοντέλου των νεόπτωχων εργαζόμενων.

Το «κόλπο» με τα mini-jobs των 400 ευρώ

Και αυτό γιατί το πρόβλημα της ανεργίας η Γερμανία το έχει λύσει με μια σειρά από «κοινωνικά» μέτρα όπως είναι τα λεγόμενα mini-jobs (δουλίτσες) και τα 1 euro jobs (εργασία που αμείβεται με ένα ευρώ την ώρα).

Στα mini - jobs απασχολούνται περίπου 7 εκατομμύρια Γερμανοί με μισθό 400 ευρώ τον μήνα και χωρίς εργοδοτικές εισφορές και ασφαλιστικές κρατήσεις. Αυτοί οι 7 εκατομμύρια νεόπτωχοι Γερμανοί δεν προσμετρώνται στους 2.95 εκατομμύρια άνεργους Γερμανούς καθώς θεωρούνται ενεργός πληθυσμός.

Στην ίδια λογική είναι και τα 1 euro jobs, που ουσιαστικά είναι προγράμματα κοινωφελούς εργασίας για ανέργους, με μάξιμουμ ώρες εργασίας την εβδομάδα τις 30. Αυτό μεταφράζεται σε μισθό 120 ευρώ επιπλέον του επιδόματος ανεργίας, και μάλιστα εάν κάποιος άνεργος αρνηθεί την θέση εργασίας τότε ενδέχεται να χάσει και το επίδομα που δικαιούται ως άνεργος.