Σχηματίστηκε ο τελικός του Eurobasket

kafeneio sp
Μετά τους 2 ημιτελικούς της Παρασκευής 20/9 μεταξύ Κροατίας - Λιθουανίας, και Γαλλίας - Ισπανία μάθαμε το τελικό ζευγάρι του τελικού της Κυριακής. Μετά από 10 ολόκληρα χρόνια σε τελικό η...

Λιθουανία 77-62 Κροατία

Μετά από δέκα χρόνια η Λιθουανία θα παίξει και πάλι στον τελικό του Ευρωμπάσκετ. Η ομάδα του Γιόνας Καζλάουσκας επικράτησε της Κροατίας με 77-62 και πήρε το "εισιτήριο" για τον τελικό. Εξαιρετική εμφάνιση από Ματσιούλις, Καλνιέτις και Κλέιζα.

Εξαιρετικό παιχνίδι πραγματοποίησε η Λιθουανία, η οποία επικράτησε στα ημιτελικά του Ευρωμπάσκετ της Κροατίας με 77-62.

Οι Λιθουανοί πάτησαν... γκάζι με την έναρξη του τρίτου δεκαλέπτου και δεν δυσκολεύτηκαν να φτάσουν στο θετικό αποτέλεσμα που ισοδυναμεί με την πρόκριση τους στον τελικό.

Με αυτόν τον τρόπο η Λιθουανία θα παίξει και πάλι σε τελικό ευρωπαϊκού πρωταθλήματος μετά από δέκα χρόνια, όταν και είχε στεφθεί τότε πρωταθλήτρια Ευρώπης, νικώντας στον τελικό την Ισπανία με 78-62.

Από την πλευρά της η Κροατία, όπως και το 1995 έτσι και τώρα θα διεκδικήσει το χάλκινο μετάλλιο στον μικρό τελικό της Κυριακής (22/09).

Ο Γιόνας Ματσιούλις πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση, ολοκληρώνοντας το παιχνίδι με 23 πόντους, έχοντας 7/9 βολές, 2/4 δίποντα και 4/6 τρίποντα, ενώ μάζεψε 6 ριμπάουντ, είχε 1 ασίστ και 2 κλεψίματα σε 32 λεπτά συμμετοχής. MVP του ματς...

Ισπανία 72-75 Γαλλία

Ένα συγκλονιστικός Τόνι Πάρκερ πήρε από το χέρι τη Γαλλία και την οδήγησε στον μεγάλο τελικό του Ευρωμπάσκετ, με τους "τρικολόρ" να νικούν στην παράταση με σκορ 75-72. Την Κυριακή το βράδυ με την Λιθουανία για το χρυσό!

Μετά από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι που κρίθηκε στις λεπτομέρειες, η Γαλλία έκανε το όνειρο πραγματικότητα και απέκλεισε την Ισπανία που για ένα ακόμα παιχνίδι ήταν το φαβορί.

Εκπληκτικό ματς από τον Τόνι Πάρκερ ο οποίος με τους 32 πόντους του, έγινε ο 2ος σκόρερ στην ιστορία των Ευρωμπάσκετ, αφήνοντας πίσω του τον Ντιρκ Νοβίτσκι.

Ο Αζινσά στο ενάμιση λεπτό πριν το τέλος της παράτασης ισοφάρισε σε 67-67, ενώ στο 1.10'' για τη λήξη έγραψε το 67-69. Στα 42,4'' ο Πάρκερ με νέες βολές έκανε το σκορ 67-71, ενώ ο Ντιό έγραψε με βολές το 69-73, ωστόσο έκανε το φάουλ στην επόμενη φάση στον Ροντρίγκεθ που μείωσε σε 73-72.

Τελικά, ο Ντιό στα 17'' ήταν και πάλι ψύχραιμος γράφοντας το τελικό 75-72! Το σουτ του Μαρκ Γκασόλ στο τέλος δεν βρήκε στόχο και οι Γάλλοι έγιναν ένα κουβάρι πανηγυρίζοντας την πρόκριση για δεύτερη συνεχόμενη φορά στον τελικό του Ευρωμπάσκετ.

Το 2011 έχασαν από την Ισπανία στον τελικό του Ευρωμπάσκετ, πλέον έχουν να αντιμετωπίσουν το βράδυ της Κυριακής (22/9, 10μ.μ.) τη Λιθουανία με στόχο το χρυσό μετάλλιο.

Ο Τόνι Πάρκερ έκανε ό,τι μπορούσε για να φέρει τη Γαλλία στον μεγάλο τελικό της Κυριακής (22/9) και τα κατάφερε! Σε περισσότερα από 37 λεπτά αγώνα, ο Πάρκερ πέτυχε 32 πόντους, μάζεψε 6 ριμπάουντ, έδωσε 1 ασίστ, έκανε 2 κλεψίματα και ήταν ο μεγάλος ηγέτης των "τρικολόρ".