ΑΝΑΒΟΛΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΚΤΥΠΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ Πως επηρεάζει τη Μ.Ανατολή

H αναβολή και το πιθανότερο η  απομάκρυνση στρατιωτικού κτυπήματος στην παρούσα χρονική στιγμή σε βάρος της Συρίας, από τις ΗΠΑ-Γαλλία-Τουρκία  δημιουργεί καινούργια δεδομένα όχι μόνο για τη Συρία αλλά για την ευρύτερη περιοχή της Μ.Ανατολής.
Επιχειρώντας μία ανάλυση για κάθε μία χώρα της Μ.Ανατολής  ξεχωριστά,σε αδρές......
γραμμές διαφαίνονται τα παρακάτω:
Συρία
Η αποφυγή του βομβαρδισμού της, σταθεροποιεί  στρατιωτικά την κατάσταση υπέρ του Assad ,ο οποίος θα διατηρήσει ανέπαφες ,τις έξι (6) αεροπορικές βάσεις του καθώς και το σύνολο των μαχητικών αεροσκαφών του. Επιπλέον όλους τους πυραύλους εδάφους–εδάφους ,εδάφους-θαλάσσης , την αντιαεροπορική άμυνά του καθώς και τις επίλεκτες δυνάμεις του (Προεδρική φρουρά – 4η  Μεραρχία).Τέλος  οι ισλαμιστές αντάρτες  θα έχουν να αντιμετωπίσουν έναν στρατό με αναπτερωμένο  ηθικό, ο οποίος δέχεται συνεχώς   πολεμικό υλικό από τη Ρωσία, αλλά και έμψυχο δυναμικό κυρίως από τη Χεζμπολάχ
Από την άλλη  δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η συνέχιση της υποστήριξης από τις λεγόμενες «πρόθυμες  χώρες» προς τους αντάρτες και τούτο γιατί οι εν λόγω χώρες απέβλεπαν σε ίδια οφέλη που τώρα περιορίζονται αισθητά.
Συνεπώς αναμένονται τριγμοί στην ομάδα των «προθύμων χωρών», με αποδέκτη  τους ισλαμιστές αντάρτες και  αποτέλεσμα την απομείωση της βοήθειας προς αυτούς.
Άρα  θα λέγαμε ,«γέρνει η πλάστιγγα» προς την πλευρά του Assad.
Τουρκία
Πραγματικά βρίσκεται σε δεινή θέση για τους εξής λόγους:
-Δεν πέτυχε η συμφωνία με το ΡΚΚ , η οποία προέβλεπε  την απομάκρυνση όλων των μαχητών της οργάνωσης από το τουρκικό έδαφος,αφού καταγγέλθηκε από το ίδιο το ΡΚΚ.
- Δεν μπορεί να δημιουργήσει έστω μία Βuffer zone  στο εσωτερικό της Συρίας ,υπό την κάλυψη αεροπορικών βομβαρδισμών αφού αυτοί δεν πραγματοποιούνται. Η Τουρκία βέβαια προσέβλεπε  μέσω της Buffer zone  στην εδαφική απομόνωση και διαχωρισμό  των κούρδων της Συρίας από  τους κούρδους της Τουρκίας.
Το τουρκικό σχέδιο ήταν απλό, αφού αφενός θα καθάριζε το εσωτερικό της από τους μαχητές του ΡΚΚ, αφετέρου έχοντας διαχωρίσει τους κούρδους της Συρίας από τους κούρδους της Τουρκίας ,θα ασχολείτο απρόσκοπτα και χωρίς εμπόδια με τη στεγανοποίηση των συνόρων της με το Β.Ιράκ., όπου θα μπορούσε να ζητούσε και εκεί την άδεια από τις ΗΠΑ για δημιουργία ανάλογης Βuffer zone  ,ως αντάλλαγμα βέβαια για τη συμμετοχή της στις στρατιωτικές επιχειρήσεις  κατά της Συρίας.
Έτσι θα έκλεινε σε μεγάλο βαθμό επιχειρησιακά τουλάχιστον το κουρδικό πρόβλημα το οποίο απειλεί να διαμελίσει  εδαφικά την Τουρκία.
Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε ,αφού δεν πραγματοποιήθηκε  το στρατιωτικό κτύπημα κατά της Συρίας.
Ισραήλ
Εξίσου μεγάλος χαμένος με την μη εφαρμογή στρατιωτικού κτυπήματος κατά της Συρίας, αφού αυτό συνεπάγεται αναθάρρυνση του Ιράν, της Χεζμπολάχ και των Παλαιστινίων ,οι οποίοι πλέον θα είναι περισσότερο σκληροί διαπραγματευτές στις συνομιλίες μαζί τους για την επίλυση του Παλαιστινιακού.
Ιορδανία
Συνέχιση παραμονής στο έδαφός της μεγάλου αριθμού Σύρων προσφύγων ,όσο καθυστερεί χρονικά το πέρας του Συριακού πολέμου,το οποίο με τα νέα δεδομένα ισχύει (μη εφαρμογή στρατιωτικού κτυπήματος και ελέγχου των Χ.Ο του Assad),δημιουργεί πονοκέφαλο ως προς τον χειρισμό τους αλλά και οικονομική αιμορραγία
Σαουδική Αραβία και λοιπές χώρες του κόλπου
Δεν φαίνεται να επικρατούν πλέον στη Συρία οι ισλαμιστές  σουνίτες αντάρτες, τουςόποίους εξόπλισαν και χρηματοδοτούσαν. Εν πολλοίς δεν φαίνεται να καταφέρνουν τίποτε, τουναντίον το θρησκευτικό τους συναίσθημα πέφτει ,αφού χάνουν από τον μισητό εχθρό τον Αssad
Ιράν
Δεν νοιώθει ότι χάνει πλέον έναν ισχυρό σύμμαχό του ,τον Assad,  και έτσι παραμένει αραγής η σιιτική αλυσίδα Ιράν,νότιο Ιράκ,Συρία ,Χεζμπολαχ στο Λίβανο.
Άρα αυτό συνεπάγεται σκλήρυνση της στάσης έναντι Ισραήλ αλλά και Διεθνούς κοινότητας για το πυρηνικό του πρόγραμμα
Πέραν των ανωτέρω ο Ομπάμα δείχνει ένα φιλειρηνικό πρόσωπο και  παράλληλα βγαίνει από το αδιέξοδο που ο ίδιος δημιούργησε.
Εκείνο όμως που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι ο δρόμος στον Συριακό πόλεμο είναι μακρύς και δύσκολος και τίποτε δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, ιδιαίτερα όταν επηρεάζονται τόσες χώρες. Με φοβίζει το γεγονός μιάς νέας προβοκάτσιας στο μέλλον και αφού τα Χ.Ο  θα έχουν αποδοθεί από τον Assad και θα ελέγχονται από τη Διεθνή κοινότητα και τούτο γιατί  το Ισραήλ  κυρίως, το ποίο είναι ο κυριώτερος σύμμαχος των ΗΠΑ, είναι ζημιωμένο από την μη εφαρμογή στρατιωτικού κτυπήματος σε βάρος της Συρίας.
Οψόμεθα
defencenet.gr