Ικανοποίηση της Τουρκίας για τη ρωσική πρόταση

Ικανοποίηση της Τουρκίας για τη ρωσική πρότασηΗ Τουρκία εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή της για τη ρωσική πρόταση να τεθούν υπό διεθνή έλεγχο τα χημικά όπλα της Συρίας, η οποία δίνει μια ευκαιρία στη διπλωματία, ωστόσο ζήτησε την τιμωρία των υπευθύνων για την επίθεση της 21ης Αυγούστου.

«Σε έναν κόσμο στον οποίο η χρήση ή η κατοχή χημικών όπλων αποτελεί έγκλημα...
, η υπαγωγή του οπλοστασίου μιας χώρας σε διεθνή έλεγχο αποτελεί από μόνη της μια εξέλιξη θετική», δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Λεβέντ Γκιουμρουκτσού.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ωστόσο ο ίδιος εκπρόσωπος εξέφρασε «αμφιβολίες» για το εάν το καθεστώς της Δαμασκού θα συμμορφωθεί σε μια τέτοια συμφωνία.

«Εάν ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή θα είμαστε ικανοποιημένοι, αλλά η χρήση χημικών όπλων δεν πρέπει να μένει ατιμώρητη», δήλωσε ο τούρκος εκπρόσωπος, ο οποίος τόνισε ότι η χρήση τέτοιων όπλων συνιστά «”έγκλημα κατά της ανθρωπότητας”».

«Η Συρία πρέπει να λογοδοτήσει για τις πράξεις της και αυτή η νέα (διπλωματική) διαδικασία δε θα πρέπει να αποτελέσει εμπόδιο ώστε ν' αναλάβει η χώρα αυτή τις ευθύνες της», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της τουρκικής διπλωματίας.