Σαμαράς - Βενιζέλος ψάχνουν "ανάχωμα" στην κοινωνική ένταση

Σαμαράς - Βενιζέλος ψάχνουν Σαμαράς - Βενιζέλος συναντώνται σήμερα το μεσημέρι στο μέγαρο Μαξίμου με μια κυριολεκτικά καυτή ατζέντα.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός πρέπει να καθορίσει την τακτική του αλλά και να διερευνήσει τις αντοχές του ενόψει μιας παρατεταμένης περιόδου κοινωνικών εντάσεων και κινητοποιήσεων ειδικά στον δημόσιο τομέα...
Παράλληλα θα πρέπει να διερευνηθούν τα περιθώρια διαπραγμάτευσης με την τρόικα ειδικά αν απαιτηθεί να κατατεθεί τώρα και το πρόγραμμα μέτρων για το 2015-2016.

Πάντως εκτός από από τα παραπάνω οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος θεωρείται βέβαιο ότι θα συζητήσουν -είτε ανακοινωθεί είτε όχι - τα "πρακτικά θέματα" που ανακύπτουν από την εφαρμογή των μέτρων, όπως η διαφαινόμενη αδυναμία των ασφαλιστών ταμείων να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους αλλά και η κατάσταση στον τομέα της υγείας και της παιδείας με δεδομένες τις περικοπές.

Ας σημειωθεί ότι η Ιπποκράτους διατυπώνει επιφυλάξεις για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο οι επιβληθέντες παλαιοί και νέοι φόροι να παραμείνουν θεωρητικά έσοδα λόγω της αδυναμίας πλέον των πολιτών να τους καταβάλουν.

Στην σημερινή συνάντηση πιθανότατα θα συζητηθεί και ο θέμα του εκλογικού νόμου αλλά και η τακτική του κυβερνητικού συνασπισμού στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο Αντώνης Σαμαράς πήρε χθες σαφή πολιτική στήριξη από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, στις συναντήσεις που είχαν με τον Έλληνα πρωθυπουργό, καθώς και στις δημόσιες δηλώσεις τους.

Όμως αυτή η πολιτική στήριξη δε συνοδεύεται και από διαβεβαιώσεις ότι δε θα υπάρξουν νέα μέτρα, κάτι που η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς, αφού έχει καταστεί σαφές τόσο από τον Αντώνη Σαμαρά όσο και από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, καθώς και από πολλά στελέχη της κυβέρνησης, ότι οι πολίτες δεν αντέχουν άλλα δημοσιονομικά μέτρα.