Βαθαίνει η κρίση στην Αίγυπτο

Λίγες ώρες πριν λήξει το τελεσίγραφο που διατύπωσε η αντιπολίτευση προς τον αιγύπτιο πρόεδρο να παραιτηθεί αλλά και τη διορία 48ωρών που έδωσε ο στρατός στους πολιτικούς για να βρουν λύση, απειλώντας στην αντίθετη περίπτωση με επέμβαση, ο Μοχάμεντ Μόρσι δηλώνει ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για εθνική συμφιλίωση, απορρίπτοντας κάθε τελεσίγραφο που μπορεί να δημιουργήσει σύγχυση, όπως ανέφερε.
 Διαδηλώσεις έξω από το προεδρικό μέγαρο (1η Ιουλίου 2013- Reuters)
Παράλληλα- σε ....
ανακοίνωσή του- ο Μοχάμεντ Μόρσι αρνείται ότι η προειδοποίηση του στρατού αντιστοιχεί σε πρόθεση να προχωρήσει σε πραξικόπημα. Σύμφωνα εξάλλου με δήλωση της αιγυπτιακής προεδρίας στο Facebook, ο Μοχάμεντ Μόρσι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπαράκ Ομπάμα, κατά την οποία συζήτησαν τις πρόσφατες εξελίξεις στη χώρα και ο αιγύπτιος πρόεδρος διαβεβαίωσε τον αμερικανό ομόλογό του ότι η Αίγυπτος «οδεύει μπροστά» μέσω μιας ειρηνικά δημοκρατικής μετάβασης.
 
Aπό την πλευρά του, ο  Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε "όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση". Ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκλση για διάλογο, τονίζοντας ότι η έκβαση αυτής της κρίσης θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στις εξελίξεις στις χώρες της περιοχής.  Το ισλαμικό πανεπιστήμιο Αλ Αζχαρ, θεσμός υψηλής επιρροής στον μουσουλμανικό κόσμο, ανακοίνωσε ότι φοβάται "ένα νέο λουτρό αίματος" και εξέφρασε ανησυχία για την παρουσία ενόπλων στις ειρηνικές συγκεντρώσεις.
 
Ανακοίνωση εξέδωσαν και οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις, με την οποία αρνούνται πως το τελεσίγραφο του επικεφαλής τους υπαινίσσεται ένα στρατιωτικό πραξικόπημα ενώ τονίζουν πως μοναδικός τους στόχος είναι να οδηγήσουν τους πολιτικούς να φθάσουν σε μία συνεννόηση. Απορρίπτοντας τους υπαινιγμούς ότι επιθυμούν να διαδραματίσουν οι ίδιες έναν πολιτικό ρόλο, οι ένοπλες δυνάμεις αναφέρουν πως η αντίδρασή τους αποτελούσε άμεση ανταπόκριση στον «παλμό στους δρόμους της Αιγύπτου».
 
Οι διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ δέχθηκαν με ενθουσιασμό την ανακοίνωση του στρατού, χιλιάδες  βγήκαν στους δρόμους στο Κάιρο, την Αλεξάνδρεια και τις άλλες μεγάλες πόλεις της Αιγύπτου. "Ο Μόρσι δεν είναι πλέον πρόεδρός μας, ο Σίσι είναι μαζί μας", φώναζαν οι διαδηλωτές αναφερόμενοι στον Αμπντέλ Φάταχ αλ -Σίσι, αρχηγό του στρατού και υπουργό Αμυνας. "Ο στρατός πήρε το μέρος του λαού", ανακοίνωσε το κίνημα Τάμαροντ.
 
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Μένα ανέφερε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Καμέλ Αμρ υπέβαλλε την παραίτησή του και εάν γίνει αποδεκτή, θα είναι ο έκτος υπουργός που προχωρά σε αυτή την ενέργεια αφότου ξέσπασε η νέα πολιτική κρίση.
 
Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν και τη Δευτέρα με απολογισμό οκτώ νεκρούς στις συγκρούσεις που σημειώθηκαν κατά την έφοδο στα γραφεία των Αδερφών Μουσουλμάνων στο Κάιρο. Επίσης, στην πόλη του Σουέζ, υποστηρικτές και αντίπαλοι του αιγυπτίου προέδρου αντάλλαξαν πυροβολισμούς χωρίς να υπάρξουν αναφορές για θύματα.
 
(Πηγή:Reuters, ΑΜΠΕ)