Τσίπρας: Μία κυβέρνηση που αποστρατεύει είναι έτοιμη να αποστρατευτεί

Με τη διευκρίνιση ότι η παρουσία του στην ετήσια γενική συνέλευση των μελών του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών είναι θεσμική με την ιδιότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, άρχισε την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας...
 Ο επικεφαλής τους ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον ΣΕΒ για αδικαιολόγητη απουσία στις διαπραγματεύσεις για τις συλλογικές συμβάσεις τονίζοντας πως «η άρνηση της συζήτησης για τον καθορισμό των μισθών και των όρων εργασίας δεν βοηθά κανένα. Δε συμβάλλει στην ανάπτυξη, βαθαίνει το διχασμό», ενώ τους κάλεσε να επεναξετάσουν την απόφαση.

Ο κ. Τσίπρας κατέστησε σαφές πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί την ανασυγκρότηση της οικονομίας, της κοινωνίας και της χώρας που «άλλοι διαλύουν», όπως είπε.

Ερμηνεύοντας με τα σημερινά δεδομένα τη φράση του Λένιν «Σοσιαλισμός ίσον σοβιέτ συν εξηλεκτρισμός», επεσήμανε πως «ανάπτυξη ίσον δημοκρατία συν επενδύσεις. Ελευθερίες, κοινωνικά δικαιώματα, δίκαιη αμοιβή, συμμετοχή των εργαζομένων. Συν επιχειρηματικότητα, καινοτομία, σχεδιασμένη επένδυση πόρων και ανθρώπινου δυναμικού σε τομείς που ωθούν την οικονομία και τη χώρα προς τα μπρος».

Σε ευθεία επίθεση προς την κυβέρνηση ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ την κατηγόρησε ότι συνωμοτεί εναντίον της κοινωνίας εκβιάζοντας κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες, «αντί να σχεδιάζει το μέλλον», ενώ αναφερόμενος στην απεργία των καθηγητών τόνισε πως η κυβέρνηση «δεν αυξάνει το ωράριο των μόνιμων καθηγητών για να δουλέψουν αυτοί περισσότερο. Αλλά για να δουλέψουν αύριο λιγότεροι.Για να προστεθούν στην ανεργία την επόμενη σχολική χρονιά και οι αναπληρωτές καθηγητές».

«Μια κυβέρνηση που κυβερνά επιστρατεύοντας, είναι μια κυβέρνηση στο παρά πέντε της δικής της αποστρατείας», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσίασε στους βιομηχάνους το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ συνοψίζοντάς το σε πέντε σημεία:

1. Ακύρωση του καταστροφικού μνημονίου και αντικατάστασή του, με νομοθετική πρωτοβουλία στη Βουλή, με Εθνικό Σχέδιο για την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση του τόπου.

2. Δημοσιονομική σταθεροποίηση με κοινωνικά δίκαιο και βιώσιμο τρόπο.

3. Διαμόρφωση ενός σταθερού εργασιακού και φορολογικού πλαισίου, με επαναφορά του κατώτατου μισθού ανεξαρτήτως ηλικίας στα 751 μεικτά και επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και της μετενέργειας.

4. Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη καταπολέμηση της ανεργίας, μέσω δημοσίων επενδύσεων ταχείας απόδοσης, επισημαίνοντας όμως όχι με στόχο τον εκτοπισμό αλλά την ενθάρρυνση των ιδιωτικών επενδύσεων. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσίπρας είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στόχο να διευκολύνει ιδιωτική πρωτοβουλία των παραγωγικών επενδύσεων και θα σταθεί αρωγός στην υγιή επιχειρηματικότητα.

Ταυτόχρονα ξεκαθάρισε πως «κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και πλήρης ιδιωτικοποίηση του νερού και του ηλεκτρισμού, είναι ασυμβίβαστα ενδεχόμενα.Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και πλήρης ιδιωτικοποίηση της ενέργειας και της διαχείρισης των ενεργειακών πόρων της πατρίδας μας, είναι έννοιες ασυμβίβαστες».

5. Αποκατάσταση και διεύρυνση των θεσμών κοινωνικής προστασίας, ενισχύοντας το κράτος πρόνοιας.  

Τέλος ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης με πρωταρχικό στόχο όπως είπε του ΣΥΡΙΖΑ την κατάργηση του πελατειακού κράτους.