Κοινό μέτωπο ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ που επαναφέρουν το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη

Το πολιτικό αδιέξοδο στη χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών προκάλεσε την απο κοινού κατάθεση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου Ρουπακιώτη από πλευράς ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Μπορεί λίγο νωρίτερα ο Βαγγέλης Βενιζέλος να πήρε την νομοθετική πρωτοβουλία στα χέρια του και να επανέφερε με επιστολή στη Βουλή το σχέδιο νόμου του ΠΑΣΟΚ...
που είχε κατατεθεί τον Μάρτιο, ωστόσο έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία των Βενιζέλου - Κουβέλη αποφασίστηκε να καταθέσουν ως κοινή πρόταση νόμου το υπάρχον αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Με την κίνηση αυτή τα δύο κόμματα επιχειρούν να αιφνιδιάσουν το Μέγαρο Μαξίμου, κύκλοι του οποίου λίγη ώρα μετά το τέλος της σύσκεψης διέρρεαν πως κάθε κόμμα μπορεί να κρίνει το ίδιο και να καταθέσει σχετική πρόταση. Υπενθύμιζαν πάντως με νόημα πως για να κατατεθεί οποιοδήποτε νομοσχέδιο, ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία, που περνά μέσα από την κυβέρνηση και την αρμόδια Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή.

Στην Ιπποκράτους εκτιμάται πως η πρωτοβουλία αυτή φέρνει τη μπάλα στο γήπεδο της ΝΔ καθώς πλέον θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον το πώς θα κινηθεί η κοινοβουλευτική ομάδα της Συγγρού τη βραδιά της ψηφοφορίας.

Πηγές από την Ιπποκράτους σημειώνουν μάλιστα με νόημα πως εάν η ΝΔ το καταψηφίσει αυτόματα συντάσσεται με την Χρυσή Αυγή.

Την ίδια ώρα ενδιαφέρον θα έχουν και οι κομματικές νουθεσίες προς τους βουλευτές της ΝΔ. Θα υπάρχει σκληρή κομματική γραμμή που σε περίπτωση αψήφησής της θα οδηγήσει σε διαγραφή ή διαγραφές ή η επιλογή της ψήφου κατά συνείδηση;

Ταυτόχρονα η πρωτοβουλία αυτή ανοίγει ένα πεδίο συνεννόησης της Κεντροαριστεράς.  Πολλοί εκτιμούν πως η ώρα επαναπροσδιορισμού της ιδεολογικό-πολιτικής ταυτότητας των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση ήρθε, διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει σε έντονες ζυμώσεις και διεργασίες στο χώρο της κεντροαριστεράς.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως χθες για πρώτη φορά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε ένα πρώτο άνοιγμα και προς τον ΣΥΡΙΖΑ τόσο στις δηλώσεις του έξω από το Μέγαρο Μαξίμου όσο και στη συνέντευξή του στη ΝΕΤ όπου άφησε ανοιχτή την προοπτική διαμόρφωσης μιας κεντροαριστεράς κυβέρνησης.

Εάν επαληθευτούν οι προβλέψεις για ανάκαμψη της χώρας, τότε η  ατζέντα που ένωσε τα τρία κόμματα και που είχε ως καθαρό στόχο τον δημοσιονομικό εξορθολογισμό και την ανάκαμψη της χώρας από την οικονομική κρίση θα έχει καταργηθεί. Ο δρόμος προς τις εκλογές θα έχει ανοίξει και με αυτήν την προοπτική μπροστά ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θα πρέπει να δημιουργήσουν μια καθαρά πολιτική ατζέντα.

Η φθορά από τη συμμετοχή στην τρικομματική κυβέρνηση αποτυπώνεται έντονα στις δημοσκοπήσεις και οι δύο αρχηγοί γνωρίζουν καλά πως θα έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους για να αντιστρέψουν το εις βάρος τους κλίμα.

Από την άλλη πλευρά η ΝΔ που φαίνεται να καρπώνεται εξ ολοκλήρου την αλλαγή του οικονομικού κλίματος στη χώρα δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες που θα αιφνιδιάσει τους αντιπάλους της και θα ροκανίσει το χρόνο για «ανασυγκρότηση» του κεντροαριστερού χώρου.