Το διάστημα μας περιμένει... (Bίντεο)

Χιλιάδες φαίνεται πως είναι οι άνθρωποι που θέλουν να ζήσουν τη δική τους «Οδύσσεια του διαστήματος» -από το ομώνυμο βιβλίο του Άρθουρ Κλαρκ που μετέφερε στη μεγάλη οθόνη ο θρυλικός Στάνλεϊ Κιούμπρικ- διευρύνοντας, το μακρινό 1968, την ανθρώπινη φαντασία. Διαστημικός τουρισμός, αποικίες στον Άρη, ταξίδια στο φεγγάρι εξιτάρουν πολλούς και με δεδομένη τη συνεχή εξέλιξη της τεχνολογίας ίσως δεν είναι καθόλου ουτοπικά σενάρια...
Πάνω από 78.000 άτομα (!) έκαναν αίτηση για ταξίδι χωρίς... επιστροφή στον Άρη, στο πλαίσιο του σχεδίου «Μars One» που έχει στόχο την ανάπτυξη μιας αποικίας στον Κόκκινο Πλανήτη. O εντυπωσιακός αυτός αριθμός, με άτομα από 120 διαφορετικές χώρες, σημειώθηκε μόλις δύο εβδομάδες μετά τη δημοσιοποίηση της προκήρυξης από τον ομώνυμο ολλανδικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό, που σκοπεύει να στείλει ανθρώπινο πλήρωμα στον πλανήτη το 2022. O «Mars One» αναμένει ότι οι αιτήσεις θα φτάσουν τις 500.000 μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Σύμφωνα με το πλάνο, οι εθελοντές θα σταλούν στον Άρη για έρευνες και για διάφορες εργασίες που θα δημιουργήσουν τις απαραίτητες υποδομές για μία ανθρώπινη κοινότητα (θερμοκήπια για παράδειγμα). Φυσικά, εκτός από τα απαραίτητα προσόντα για την ιδιαίτερη «αποστολή» τους, οι εθελοντές θα πρέπει να προσελκύσουν το ποσό των 6 δισ. δολαρίων συνολικά, μέσω ενός ριάλιτι που θα παρουσιάζει τις προετοιμασίες τους. Το ποσό αυτό, που θα χρηματοδοτήσει ουσιαστικά το πρόγραμμα είναι ιλιγγιώδες, εάν ληφθεί υπόψην ότι μέχρι τα τέλη Απριλίου είχαν συγκεντρωθεί μόλις 84.121 δολάρια μέσω δωρεών.




Πρόσφατα, στα τέλη του περασμένου μήνα, έγινε ένα ακόμη βήμα προς το όραμα του διαστημικού τουρισμού. Το SpaceShip Two της Virgin Galactic, που ανήκει στον δισεκατομμυριούχο Ρίτσαρντ Μπράνσον, έκανε την πρώτη του πτήση, σπάζοντας το φράγμα του ήχου.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη άνοιξε την όρεξη σε πολλούς εύπορους επίδοξους τουρίστες του διαστήματος, αφού πρόκειται για το σκάφος που θα πραγματοποιεί τα ταξίδια στο μέλλον. Μέχρι στιγμής, πάνω από 500 άτομα έχουν καταβάλει ιδιαίτερα υψηλές προκαταβολές για να κλείσουν μία θέση σε πτήση, που κοστίζει συνολικά 200.000 δολάρια. Αυτή, βέβαια, θα είναι υποτροχιακή, αφού το σκάφος δεν μπορεί να μπει σε τροχιά.

Η αμερικανική εταιρεία Bigelow βλέπει τον υποτροχιακό τουρισμό πολύ σοβαρά, αφού κάνει σχέδια για τη δημιουργία ξενοδοχείου σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Inspiration Mars ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να στείλει ένα παντρεμένο ζευγάρι στον Άρη -το οποίο θα επιστρέψει όμως- για ένα ταξίδι 501 ημερών. Το διαστημόπλοιο με τους δύο τολμηρούς ταξιδιώτες αναμένεται να περάσει σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από τον Κόκκινο Πλανήτη, με το κόστος του να αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δισ. δολάρια. Παράλληλα, όλο αυτό το χρονικό διάστημα, το ευτυχές ζεύγος θα πρέπει να περιορίζεται σε μια κάψουλα 600 τετραγωνικών ποδιών, χωρίς ντους, με περιορισμένο χαρτί τουαλέτας και είδη ένδυσης.

Η τεχνολογία υπάρχει, αυτή τη στιγμή, όμως η προσπάθεια που θα πρέπει να γίνει αφορά τα ιδιαίτερα υψηλά κόστη. «Τα αντικείμενα που τοποθετούνται σε σκάφη που ταξιδεύουν στο διάστημα κοστίζουν κατά μέσο όρο 23.300 ευρώ ανά γραμμάριο» δήλωσε ο Δρ. Ρόναν Γουόλ, στέλεχος της Moog Inc που σχεδιάζει και δημιουργεί προϊόντα για δορυφόρους και διαστημικά σκάφη.

Οι άπειρες προοπτικές «εκμετάλλευσης» του διαστήματος δεν αφήνουν αδιάφορες τις υπερδυνάμεις του πλανήτη και όχι μόνο. Πρόσφατα, ο ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι η Μόσχα σκοπεύει να επενδύσει στα διαστημικά της προγράμματα, έως το 2020, ποσό που φτάνει τα 1,6 τρισ. ρούβλια (39,6 δισεκατομμύρια ευρώ), καθιστώντας τον διαστημικό τομέα μια από τις προτεραιότητες της χώρας.

Πολλοί θέτουν την εξερεύνηση του διαστήματος ως το τελευταίο σύνορο του καπιταλισμού. Και ίσως δεν έχουν άδικο. Το διάστημα δεν τελειώνει, όπως και οι κίνδυνοι που το συνοδεύουν...