Bundesbank: «Δεν ήταν απίθανη μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη»

Σφόδρα επικριτική στη στάση της ΕΚΤ απέναντι στην κρίση χρέους εμφανίζεται η γερμανική Κεντρική Τράπεζα Bundesbank, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε έγγραφό της, γνώση του οποίου επικαλείται η εφημερίδα Handelsblatt.
H Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υποστηρίζει η Bundesbank, ανέλαβε μεγάλο ρίσκο καθώς «σε καμία στιγμή δεν μπορούσε να θεωρηθεί απίθανη μία έξοδος της...............

Ελλάδας από την Ευρωζώνη».
Στo έγγραφο της Bundesbank έκτασης 29 σελίδων, γνώση του οποίου επικαλείται η γερμανική εφημερίδα στο φύλλο της  Παρασκευής, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας επικρίνει κεντρικής σημασίας αποφάσεις που πήρε η ΕΚΤ στην καταπολέμηση της κρίσης.

Ανάμεσα σε αυτές είναι και η αγορά ομολόγων χωρών που υφίστανται πίεση στις αγορές, η οποία «αποκρυσταλλώθηκε» στο πρόγραμμα ΟΜΤ που η ΕΚΤ έθεσε στη διάθεση της Ευρωζώνης το περασμένο φθινόπωρο και, πάντως, μέχρι στιγμής, δεν έχει χρησιμοποιήσει η Ιταλία ή η Ισπανία, οι δύο χώρες για τις οποίες το πρόγραμμα θεωρήθηκε «σωσίβιο».

Το σκεπτικό της Bundesbank είναι ότι οι αποφάσεις της ΕΚΤ στοχεύουν στην αντιμετώπιση προβλημάτων που κανονικά θα έπρεπε να λύνονται από τις κυβερνήσεις των εκάστοτε κρατών. Η ΕΚΤ προσπαθεί έτσι να λύσει με την νομισματική πολιτική δημοσιονομικά προβλήματα, κατά την Bundesbank.

Ο ELA, ο μηχανισμός έκτακτης ρευστότητας στην Ελλάδα, αναφέρεται ως ενδεικτικό παράδειγμα αυτής της στάσης στο εν λόγω έγγραφο. «Η διάθεση ρευστότητας από το ευρωσύστημα για την κάλυψη των ελληνικών χρηματοδοτικών αναγκών στην Ελλάδα εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματική και καθιστά ξεκάθαρη την ανάληψη δημοσιονομικών καθηκόντων από τις αρχές νομισματικής πολιτικής» αναφέρει η Bundesbank.

Η ΕΚΤ ανέλαβε με αυτόν τον τρόπο ένα ιδιαίτερα υψηλό ρίσκο, αναφέρει, καθώς σε τελική ανάλυση «δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση, σε κάθε στιγμή, να θεωρηθεί απίθανη» μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Η έκθεση της Bundesbank που εμφανίζεται την Παρασκευή ακολουθεί τις δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ την Πέμπτη για τη νομισματική πολιτική. Η καγκελάριος είχε επισημάνει πως η γερμανική οικονομία θα χρειαζόταν υψηλότερα επιτόκια της ΕΚΤ αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει λόγω της οικονομικής κατάστασης σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης.


Επιβεβαιώνει την αυθεντικότητα του εγγράφου η ομοσπονδιακή τράπεζα της Γερμανίας

Η γερμανική κεντρική τράπεζα επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα του εγγράφου, που δημοσίευσε η Handelsblatt.

Στην 29σέλιδη έκθεση, που φέρει ημερομηνία 21η Δεκεμβρίου, το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Γερμανίας προειδοποιεί ότι η αγορά κρατικού χρέους υπερχρεωμένων κρατών θα μπορούσε να «θέσει σε κίνδυνο την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας» και θα είναι δύσκολο να σταματήσει.

Ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ Γενς Βάιντμαν, ο οποίος έχει επικρίνει επανειλημμένα το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, που έχει ονομαστεί OMT, θα ταξιδέψει στην Καρλσρούη όταν το συνταγματικό δικαστήριο εξετάσει το ζήτημα την 11η και 12η Ιουνίου, όπως επίσης επιβεβαίωσε το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Γερμανίας.

Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, που θεωρείται ακρογωνιαία λίθος της απάντησης της ΕΚΤ και ότι συνέβαλε να αμβλυνθεί η κρίση χρέους στην ευρωζώνη, είχε παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο, αλλά δεν έχει ενεργοποιηθεί ως τώρα.

Ο Βάιντμαν είχε πει στο δικαστήριο την περασμένη χρονιά πως η αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ στην δευτερογενή αγορά απαγορεύεται εάν αποσκοπεί «στην χρηματοδότηση των προϋπολογισμών των (κρατών -) μελών ανεξάρτητα από τις κεφαλαιαγορές». Αυτό, είχε πει, ενδέχεται να είναι μια προσπάθεια να παρακαμφθεί η απαγόρευση της χρηματοδότησης ενός κράτους-μέλους της ευρωζώνης με νομισματικά μέσα. Ορισμένοι Γερμανοί ειδικοί σε θέματα δικαίου είχαν χαρακτηρίσει την συγκεκριμένη τοποθέτηση μια συγκαλυμμένη απειλή προς την ΕΚΤ.