Γράφει ο Φελνίκος

Ορισμένες φορές υπάρχουν κάποια πράγματα που σε ξεπερνούν. Σηκώνεις τα χέρια ψηλά και δεν ξέρεις τι να πεις. Ένα από αυτά είναι και το θέμα του ανασχηματισμού.
Η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά είναι δέκα μηνών, αλλά εδώ και έξι μήνες ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ένας από τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους, έχει θέσει τρεις φορές θέμα ανασχηματισμού.
Το έθεσε δημόσια δια του τότε συμβούλου του επικοινωνίας τον Νοέμβριο, το επανέφερε ο ίδιος το Φεβρουάριο παραμονές του......
συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, από εβδομάδας και πλέον το ξαναθέτει.
Και φυσικά ούτε και αυτή τη φορά το αίτημά του θα ικανοποιηθεί. Τουλάχιστον μέχρι το Πάσχα, ίσως και τον Ιούνιο, θέμα ανασχηματισμού για τον πρωθυπουργό δεν υφίσταται.
Είναι λοιπόν να απορεί κανείς με την εμμονή του ανδρός. Δεν μπορεί αυτό που όλοι ξέρουν ο ίδιος να μην το γνωρίζει. Αν όντως το αγνοεί τίθεται ένα θέμα ουσίας ως προς τη λειτουργία της κυβέρνησης. Δεν μπορεί ένας από τους τρεις εταίρους που τη συναπαρτίζουν να αγνοεί ένα τέτοιο θέμα.
Αν το γνωρίζει και παρά ταύτα επιμένει η συμπεριφορά του είναι δυσανεξήγητη. Τουλάχιστον θα πρέπει κάποιος να του πει πως ένας από τους βασικούς κανόνες στην πολιτική είναι ότι δεν θέτουμε θέματα τα οποία δεν μπορούμε να κερδίσουμε.
Δεν μπορεί ο επικεφαλής του δεύτερου σε δύναμη κόμματος, από αυτά που μετέχουν στην κυβέρνηση, να εμφανίζεται ως ο χαζός, ας μου επιτραπεί η έκφραση, της παρέας.
Γιατί αυτό συμβαίνει: Ο Βενιζέλος και το ΠΑΣΟΚ θέτουν θέμα ανασχηματισμού και ανασχηματισμός δεν γίνεται. Η εικόνα που σχηματίζεται και η αίσθηση που αποκομίζουν οι πολίτες είναι ότι ο Βενιζέλος θέλει, για δικούς του λόγους, ανασχηματισμό και ο Σαμαράς ούτε καν τον λαμβάνει υπόψιν του.
Δεν μπορεί, εκεί στην Ιπποκράτους, να μην αντιλαμβάνονται ότι αυτό τους κάνει ζημιά, αφού εμφανίζει τον Βενιζέλο αδύναμο και τον Σαμαρά ισχυρό. Είναι δυνατόν ούτε αυτό, που αποτελεί αλφαβήτα στη πολιτική, να μην κατέχουν; Έλεος πια με τους φωστήρες που ανέλαβαν να διαχειριστούν τις τύχες ενός κραταιού κάποτε κόμματος εξουσίας!
Δεν καταλαβαίνουν πως η πολιτικά παιδιάστικη συμπεριφορά τους τον μόνον που εξυπηρετεί είναι τον πρωθυπουργό, αφού δίνει το δικαίωμα στον Σαμαρά να τους παίζει όπως η γάτα το ποντίκι, ενισχύοντας το προσωπικό του ιμπέριουμ και το πολιτικό προφίλ του κόμματός του;
Επιπροσθέτως, είναι δυνατόν να μην κατανοούν ότι η ακατανόητη εμμονή στο θέμα του ανασχηματισμού τους εκθέτει στα μάτια ακόμη και των ίδιων των οπαδών τους, αφού τους εμφανίζει να ενδιαφέρονται πρωτίστως για τη νομή της εξουσίας και όχι για την επίλυση των λαϊκών προβλημάτων.
Αυτό είναι σήμερα το πρόβλημα της χώρας; Να φύγει ας πούμε ο Καλαφάτης και να έλθει ο Κουκουλόπουλος ή στη θέση του Λιβιεράτου να πάει ο Μανιάτης; “Ήμαρτον” που θα ‘λεγε και ο …κουτσοδόντης σπορτκάστερ Γεωργίου ή για να το πούμε πιο παραστατικά “δουλειά δεν είχε ο Βενιζέλος και έκανε τα παιδιά του υπουργούς”.
Δεν έχουν τίποτε άλλο να αναδείξουν, να προτάξουν, να διεκδικήσουν, να επιλύσουν οι “πράσινοι”; Πρέπει ανά δίμηνο να εγείρουν θέμα ανασχηματισμού. Για ποιο λόγο; Αν θεωρούν πως είναι άχρηστη η υφιστάμενη κυβέρνηση γιατί δεν θέτουν ευθέως θέμα; Γιατί δεν λένε: “Ή, κύριε Σαμαρά, αλλάζεις το υπουργικό Συμβούλιο ή εμείς σταματάμε να σε στηρίζουμε”; Τόσο απλά.
Εκτός κι αν ισχύει η (παρα)φιλολογία ότι ο Βενιζέλος θέτει θέμα ανασχηματισμού ώστε όταν αυτός γίνει να τον εμφανίσει ως δική του πρωτοβουλία άρα και απόδειξη της δύναμής του να επιβάλλει πράγματα ακόμη και σε τομείς, όπως ο διορισμός και η παύση υπουργών, που είναι αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού. Να εμφανίσει δηλαδή εαυτόν τουλάχιστον ως συμπρωθυπουργεύοντα.
Εγώ αρνούμαι να δεχτώ ότι ένας ευφυής άνθρωπος, όπως ο Βενιζέλος, μπορεί πολιτικά να συμπεριφέρεται ως νήπιο ή να εμφορείται από τέτοιας φθηνής ποιότητας αισθήματα. Είμαι σίγουρος ότι δεν διεκδικεί να γίνει ο ίδιος υπουργός ή να υπάρξουν εκτεταμένες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Ισως και επειδή ξέρει πως κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί.
Κάτι άλλο συμβαίνει λοιπόν, το οποίο όμως, όπως γράφω και στην εισαγωγή, αδυνατώ να κατανοήσω και νομίζω και οι περισσότεροι των εχεφρόνων και καλόπιστων ανθρώπων. Και καλόν είναι οι υπεύθυνοι της Ιπποκράτους να μας το εξηγήσουν.
Οσο δεν το κάνουν οι ίδιοι χάνουν, αφού τουλάχιστον μέχρι του απίστου Θωμά, αν όχι και μέχρι τον ερχομό του θέρους, ο ανασχηματισμός δεν είναι στις προτεραιότητες του πρωθυπουργού. Και αυτό είναι καρατσεκαρισμένο, που θα ‘λεγε και η αείμνηστη Μαλβίνα.
Κάποια στιγμή ανασχηματισμός θα γίνει, αλλά μέχρι να γίνει ο Βενιζέλος, με την τακτική που ακολουθεί, θα έχει εξισωθεί στη συνείδηση της κοινής γνώμης με το βοσκόπουλο που φώναζε για το λύκο. Κι αυτό μόνον τιμή δεν περιποιεί σε έναν πολιτικό, αλλά και σε ένα κόμμα όπως το ΠΑΣΟΚ.
Μάλιστα έχω την αμυδρά υποψία πως ανασχηματισμός θα γίνει όταν ο Βενιζέλος σταματήσει, δίκην πρωθυπουργού, να τον προαναγγέλλει…

Matrix24