Αιματηρές διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα - Για πραξικόπημα μιλάει η κυβέρνηση

aimatires-diadiloseis-tis-antipoliteysis-sti-venezoyela-gia-praksikopima-milaei-i-kyvernisiΕπικίνδυνη τροπή έχουν πάρει οι μετεκλογικές συγκρούσεις στη Βενεζουέλα, με τον τελευταίο απολογισμό να κάνει λόγο για επτά νεκρούς και 61 τραυματίες. Για απόπειρα πραξικοπήματος κατηγορεί την αντιπολίτευση ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο...
Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν χτες αλλά και σήμερα σε όλη τη χώρα, όταν οπαδοί της αντιπολίτευσης κατέβηκαν στους δρόμους αντιδρώντας στην ανακήρυξη του Νίκολας Μαδούρο ως προέδρου της Βενεζουέλας, έπειτα από κάλεσμα του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες.

Οι διαδηλωτές έκαναν λόγο για νοθεία, ενώ ο νεοεκλεγείς πρόεδρος διεμήνυσε μέσω τηλεοπτικής εκπομπής πως όποιος επιλέγει να ασκεί βία, θα βρει μπροστά του το κράτος και το νόμο.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, στις συγκρούσεις μεταξύ οπαδών της αντιπολίτευσης και της αστυνομίας, τουλάχιστον επτά άτομα σκοτώθηκαν σε επεισόδια βίας σε όλη τη χώρα, δύο εξ' αυτών στην επαρχία Μιράντα (στην οποία ήταν κυβερνήτης πριν τις εκλογές ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες).

Παράλληλα, έχουν αναφερθεί 61 τραυματισμοί σε όλη τη χώρα.

Για απόπειρα πραξικοπήματος μιλάει η κυβέρνηση

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο κατηγόρησε τον Ενρίκε Καπρίλες ότι ενορχήστρωσε πραξικόπημα, λέγοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει διαδήλωση της αντιπολίτευσης που είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη στο κέντρο του Καράκας.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Ελίας Χάουα κατήγγειλε ότι ένας 45χρονος άνδρας υποστηρικτής του εκλεγμένου προέδρου της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο «σκοτώθηκε από πυροβόλο όπλο» στην κοινότητα της Μπαρούτα.

Δεν αναγνωρίζει τη νίκη του Μαδούρο η Ουάσινγκτον

Την ίδια ώρα, η Ουάσινγκτον εμφανίζεται απρόθυμη να αναγνωρίσει την εκλογή Μαδούρο, δίνοντας ένα «επιπλέον» πάτημα στους οπαδούς της αντιπολίτευσης.

«Δεν είμαστε ακόμη εκεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Πάτρικ Βεντρέλ, ερωτηθείς εάν οι ΗΠΑ θα συγχαρούν τον Μαδούρο για τη νίκη του.

Ο εκπρόσωπος απηύθυνε εκ νέου έκκληση για μια ανακαταμέτρηση των ψήφων λόγω της μικρής διαφοράς στα ποσοστά που εξασφάλισαν ο Μαδούρο και ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Ενρίκε Καπρίλες.

«Η απόφαση της εθνικής εκλογικής επιτροπής (CNE) να ανακηρύξει τον κ. Μαδούρο νικητή πριν ολοκληρώσει την πλήρη καταμέτρηση των ψήφων είναι δύσκολο να κατανοηθεί. Και δεν εξήγησαν και τη σπουδή τους στη λήψη αυτής της απόφασης», τόνισε ο εκπρόσωπος.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το επίσημο αποτέλεσμα, ο Μαδούρο συγκέντρωσε το 50,9% των ψήφων έναντι 49,1% που πήρε ο Καπρίλες.