Γιατί "απασφάλισε" η Σκοπούλη

Ολόκληρο το παγόβουνο είναι ο κρίσιμος χώρος της Δημόσιας Υγείας, για τον οποίο πολιτικά αρμόδια και υπεύθυνη είναι η Υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη, που προέρχεται από την Δημοκρατική Αριστερά. Ο πατέρας της ήταν ιστορικό στέλεχος και βουλευτής της ΕΔΑ και ο αδελφός της είναι μέλος της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ.

Η έκρηξη λοιπόν της κ. Σκοπούλη δεν ήταν τυχαία, κάθως άδραξε την ευκαρία στο τέλος της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου όταν ο πρωθυπουργός κάλεσε τους....... υπουργούς αν θέλουν να πουν κάτι.

Κανένας δεν ήθελε εκτός από την υφυπουργό Υγείας.

Η κ. Σκοπούλη σύμφωνα με τους στενούς συνεργάτες της θέλησε με αυτό τον τρόπο και με την άδεια του πρωθυπουργού ουσιαστικά,

1. Να καταγγείλει την απουσία συνεργασίας μεταξύ των υπουργών ιδίως στο Υπουργείο Υγείας
2. Να εκφράσει την έντονη δυσφορία της γιατί δεν μπορεί να δει τον πρωθυπουρπουργό εξαιτίας των στεγανών που υπάρχουν στο κυβερνητικό σχήμα
3. Να καταγγείλει και ως εκ τούτου να αναδείξει το μείζον ζήτημα για τη χώρα που λέγεται Δημόσια Υγεία και διασφάλισης της για τους πολίτες.

“Χρειαζόμαστε τις διαρθρωτικές αλλαγές αλλά δεν έχουμε εμβόλια...” ήταν μια χαρακτηριστική αγωνιώδης φράση της κ. Σκοπούλη προς τον πρωθυπουργό

Σύμφωνα με πληροφορίες του “Νewsit” η υφυπουργός Υγείας εδώ και αρκετό καιρό και την ώρα μάλιστα που καταγράφεται εκρηκτική άνοδος στα κρούσματα AIDS, φυματίωσης κ.α.έχει ενημερωσει αρμοδίως με σειρά επιστολών για τη κρισιμότητα της κατάστασης, ακόμη και σε τομείς που αφορούν την αιμοδοσία.

Αφορμή ήταν ουσιαστικά το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν εγκρίνει προς το παρόν κονδύλια της τάξης των....50.000 ευρώ για την αγορά εμβολίων που είναι απαραίτητα αυτή την περίοδο ιδίως για παιδιά.

Όσον αφορά το ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) που αποτελεί την προμετωπίδα στον αγώνα για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας η εμπειρία της υφυπουργού Υγείας σε μια πρόσφατη Σύνοδο Υπουργών ήταν ενδεικτική καθώς εμφανίστηκε...“γυμνή” λόγω της αδυναμίας όπως λέγεται του Κέντρου να την τροφοδοτήσει με επίσημα στοιχεία για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα στον κρίσιμο χώρο της δημόσιας υγείας.

Σημείωση: το γαλλικό ΚΕΕΛΠΝΟ σε μια χώρα 60 εκατομμυρίων αριθμεί 400 εργαζόμενους και το ελληνικό που διαχειρίζεται εκατοντάδες εκατομμύηρια, 900 εργαζόμενους με ειδικό μάλιστα καθεστώς μισθοδοσίας...

Πάντως προκαλεί εντύπωση ότι η στάση της κ. Σκοπούλη έχει προκαλέσει πολλά ερωτήματα ακόμη και στην ηγεσία της ΔΗΜΑΡ αναρωτιούνται γιατί τόσο καιρό δεν ανέδειξε όλα αυτά τα προβλήματα που επικαλείται ενημερώνοντας τόσο τον πρωθυπουργό όσο και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη.