Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο είναι ο νικητής των εκλογών

Οριακά πάνω από το μισό του λαού της Βενεζουέλα ανέδειξε νικητή στις εκλογές της Κυριακής τον υποψήφιο του κυβερνώντος κόμματος Νίκολας Μαδούρο, ο οποίος απέσπασε το 50,76% των ψήφων, όπως ανακοίνωσε η εκλογική αρχή. Η νίκη αυτή επιτρέπει στον Μαδούρο να συνεχίσει τη σοσιαλιστική πολιτική του προκατόχου του Ούγκο Τσάβες. Ο αντίπαλός του, Ενρίκε Καπρίλες, δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα και ζήτησε επανάληψη της καταμέτρησης των ψήφων. 
Ο πρόεδρος της εκλογικής αρχής κάλεσε τον.....
λαό της Βενεζουέλας να σεβαστεί τα αποτελέσματα.
Ανακοινώνοντας τη νίκη του, στις προεδρικές εκλογές για τη διαδοχή του Ούγκο Τσάβες, που πέθανε στις 5 Μαρτίου από καρκίνο, ο Νίκολας Μαδούρο τόνισε στους εκατοντάδες οπαδούς του που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το προεδρικό μέγαρο στο Καράκας: «Σήμερα, μπορούμε να πούμε ότι είχαμε μια δίκαιη εκλογική νίκη».
Ο κυβερνήτης της πολιτείας Μιράντα και νεότερος αντίπαλος του Μαδούρο, ο Ενρίκε Καπρίλες έλαβε ποσοστό 49.07%. Ο ίδιος πάντως δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των εκλογών και ότι ζητά από την εθνική εκλογική αρχή να καταμετρηθούν όλες οι ψήφοι, μία προς μία από την αρχή. «Το αποτέλεσμα δεν απηχεί την πραγματικότητα της χώρας. Σήμερα ο μεγάλος χαμένος είστε εσείς κύριε Μαδούρο και η πολιτική που αντιπροσωπεύετε. Εμείς έχουμε διαφορετικά αποτελέσματα», είπε ο Καπρίλες επικαλούμενος χιλιάδες παρατυπίες στη χθεσινή εκλογική διαδικασία. Επίσης, διέψευσε ότι τηλεφώνησε στον αντίπαλό του για να του προτείνει να υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ τους, όπως είχε ισχυριστεί νωρίτερα ο Μαδούρο. 
Νωρίτερα, πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Καπρίλες είχει προειδοποιήσει για μια υποτιθέμενη προσπάθεια «να αλλάξει η βούληση που εξέφρασαν οι πολίτες», στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής. «Προσπαθούν να ψηφίσουν σε κλειστά εκλογικά τμήματα », ανέφερε ο Καπρίλες μέσω του κοινωνικού δικτύου Twitter και απαίτησε από το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο να κηρύξει το επίσημο τέλος της ψηφοφορίας.
«Η κυβέρνηση είναι απελπισμένη. Θα ανακοινώσει αποτελέσματα που δεν υπάρχουν», συμπλήρωσε στο Twitter ο Καπρίλες. Τα εκλογικά κέντρα έπρεπε να κλείσουν στις 2230 GMT, αλλά πολλά παρέμειναν ανοιχτά για να ψηφίσουν οι πολίτες που περίμεναν στην ουρά για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Στον ηγέτη της αντιπολίτευσης απάντησε ο αντιπρόεδρος της χώρας Χόρχε Αραέζα αναφέροντας ότι η κυβέρνηση διασφαλίζει τον σεβασμό στη βούληση των πολιτών. «Πρόσεχε, Καπρίλες. Προσοχή αντιπολίτευση», είπε στο επίσημο κανάλι VTV.
Πηγή: ΑΜΠΕ - Reuters