Δραματικές προσπάθειες στην Κύπρο για να καθοριστεί το plan B

Στη σκιά των καταιγιστικών εξελίξεων που σημειώνονται στην Κύπρο μετά την απόρριψη από τη Βουλή του νομοσχεδίου για κούρεμα των καταθέσεων συνεδρίασε την Τετάρτη το Υπουργικό Συμβούλιο στη Λευκωσία. Όπως μετέδωσε το Associated Press, επικαλούμενο κυβερνητικούς αξιωματούχους, η κυβέρνηση έχει καταλήξει σε ένα «σχέδιο Β» το οποίο θα τεθεί υπόψη των πολιτικών αρχηγών στη διάρκεια σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο, στις 9.30 σήμερα το πρωί, υπό τον Νίκο Αναστασιάδη...
Η κυπριακή Βουλή αναμένεται να κληθεί να αποφανθεί επί του σχεδίου την ίδια ημέρα.

Πληροφορίες που επικαλείται Ο Φιλελεύθερος, κάνουν λόγο για κούρεμα καταθέσεων σε μια πιο ήπια μορφή σε συνδυασμό με κάποια «καλή» είδηση από τη Μόσχα, όπου βρίσκεται ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής για διαπραγματεύσεις.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες του sigmalive, το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει «κούρεμα» σε συνδυασμό με κρατικοποίηση ταμείων προνοίας δημόσιων και ημικρατικών οργανισμών. Περιλαμβάνει ακόμα την έκδοση εθνικού ομολόγου που θα διασυνδέεται με το Φυσικό αέριο.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ρωσική πρωτεύουσα βρίσκεται από χθες ο Υπουργός Οικονομικών της Μεγαλονήσου Μιχάλης Σαρρής. Αυτό είναι ίσως, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές από την μεγαλόνησο, το μοναδικό θετικό σημείο που δείχνει ότι οι συνομιλίες με τους Ρώσους δεν έχουν καταρρεύσει πλήρως.

Ξανά στο προσκήνιο σενάρια για «κούρεμα»

Τα σενάρια περί «κουρέματος» στις καταθέσεις είχε επιβεβαιώσει από αργά το απόγευμα της Τετάρτης  προσερχόμενος στο προεδρικό μέγαρο ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι καταβάλλονται προσπάθειες να πειστούν τα κόμματα για τη νέα πρόταση «κουρέματος», από την οποία ωστόσο θα εξαιρούνται τα ποσά έως 100.000 ευρώ.

Το σχέδιο προβλέπει φορολόγηση των καταθέσεων με συντελεστή χαμηλότερο εκείνου που προβλεπόταν αρχικά (9,9%).

Το ΑΚΕΛ τάχθηκε εναντίον αυτού του σεναρίου, ενώ η ΕΔΕΚ συνέρχεται για να αποφασίσει.