«Μαύρος» καπνός βγαίνει από τη Μόσχα για την Κύπρο

Άκαρπες είναι μέχρι τώρα οι επαφές του κύπριου υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή στη Μόσχα, με τα μηνύματα από τη ρωσική πλευρά να μην είναι καθόλου ευοίωνα για τη χρηματοδότηση της Κύπρου...

Ο ΥΠΟΙΚ της Κύπρου έχει σειρά επαφών με τη ρωσική κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων και με τον αντιπρόεδρό της Ιγκόρ Σουβάλοφ. Οι επαφές θα συνεχιστούν και αύριο, με τον κ. Σαρρή να αναμένεται να συναντήσει και τον υπουργό Ενέργειας της Ρωσίας.

Ο κ. Σαρρής διαμήνυσε ότι δεν θα φύγει από τη ρωσική πρωτεύουσα μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία.
Eνδεικτικές του κλίματος είναι οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της χώρας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος ανέφερε ότι το σχέδιο οικονομικής βοήθειας για την Κύπρο έχει περιπλεχθεί, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η όποια λύση εξευρεθεί δεν πρέπει να βλάψει τις σχέσεις της χώρας του με την ΕΕ.

«Φαίνεται ότι κάθε λάθος που ήταν δυνατό να γίνει έχει γίνει σε αυτή την υπόθεση (της Κύπρου)», δήλωσε ο Μεντβέντεφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.  Εξέφρασε, παράλληλα, την ευχή να βρεθεί λύση που να μην έχει αντίκτυπο στις σχέσεις Μόσχας-ΕΕ.

Σημειώνεται ότι ερωτηθείς, νωρίτερα, εάν υπάρξει συνάντηση του ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τον κ. Σαρρή, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου ηγέτη, Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι παρόμοια συνάντηση δεν υπάρχει στο πρόγραμμα του προέδρου της χώρας.
Αύριο, Πέμπτη είναι προγραμματισμένη η σύνοδος Ε.Ε.-Ρωσίας στην οποία θα δώσουν το παρών ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Στην ατζέντα δεν είναι επίσήμα το θέμα της Κύπρου, όμως σίγουρα θα υπάρξει κουβέντα επ' αυτού.