Εγκλωβισμένοι στον εφιάλτη του Γκουαντάναμο

Σοβαρεύει η κατάσταση στο διαβόητο κέντρο κράτησης των ΗΠΑ, στην Κούβα, το Γκουαντάναμο, αφού πολλοί φυλακισμένοι παίζουν κυριολεκτικά κορώνα-γράμματα τη ζωή τους, κάνοντας εδώ και καιρό απεργία πείνας. Είναι ο μόνος τρόπος να διαμαρτυρηθούν για το γεγονός ότι το κέντρο παραμένει ακόμα ανοικτό, παρά τις προ ετών εξαγγελίες του Μπαράκ Ομπάμα, και για το κρατούνται χωρίς καν να τους έχουν αποδοθεί κατηγορίες...
Ο αριθμός των απεργών πείνας έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, με τους κρατουμένους να έχουν φτάσει τους 24, ενώ δύο εξ αυτών νοσηλεύθηκαν σε νοσοκομείο εξαιτίας αφυδάτωσης, σύμφωνα με πηγές από το κέντρο κράτησης. Ο διευθυντής επικοινωνιών του Gitmo, Κάπτεν Ρόμπερτ Ντουράντ επιβεβαίωσε τον αριθμό, επισημαίνοντας ότι οι 15 άρχισαν την απεργία στις 11 Μαρτίου, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

Το κέντρο κράτησης στην Κούβα έχει 166 κρατούμενους που συνελήφθησαν μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, και κατηγορούνται για τρομοκρατικές πράξεις. Το εξωφρενικό στην όλη υπόθεση είναι ότι κρατούνται χωρίς απόδοση κατηγοριών και κατ' επέκταση δίχως δίκη. Είναι ενδεικτικό ότι πολλοί εξ αυτών προέρχονται από την Υεμένη και δεν πρόκειται να γυρίσουν πίσω έως ότου ηρεμήσει η κατάσταση στη χώρα τους.

Αμερικανός στρατηγός έδωσε μία ρεαλιστική εξήγηση για το μαζικό ξέσπασμα των απεργιών πείνας σε επιτροπή του Κογκρέσου χθες, λέγοντας ότι οι κρατούμενοι είναι εξοργισμένοι από την αποτυχία της κυβέρνησης να κλείσει το κέντρο κράτησης, γι' αυτό και προχώρησαν σε κινητοποιήσεις ώστε να αποσπάσουν τη διεθνή προσοχή. «Είχαν την αισιοδοξία ότι το Γκουαντάναμο θα έκλεινε. Συνεπώς απογοητεύθηκαν όταν ο πρόεδρος έκανε πίσω» δήλωσε ο στρατηγός του σώματος των Πεζοναυτών, Τζον Κέλι, στην Ουάσινγκτον.

Ο Μπαράκ Ομπάμα προανήγγειλε το 2009 το λουκέτο στο κέντρο μέσα σε διάστημα ενός έτους, όμως το Κογκρέσο μπλόκαρε την απόφασή του και κάπως έτσι... ξεχάστηκε. Ο αμερικανός πρόεδρος δεν έκανε σχετική αναφορά κατά την επανεκλογή του, με αποτέλεσμα να απογοητευθούν οι κρατούμενοι που ανέμεναν μια αχτίδα αισιοδοξίας.
Σαν να μην έφτανε αυτό, όλα αυτά τα χρόνια οι συνθήκες δεν άλλαξαν. Ο Ομάρ Ντεγκάιες κρατήθηκε πέντε χρόνια στο Γκουαντάναμο χωρίς κατηγορίες, πριν, τελικά, απελευθερωθεί. Σε επιστολή που έστειλε προς το Russia Today εξήγησε ότι και ο ίδιος πήρε μέρος σε απεργίες πείνας (που για πρώτη φορά σημειώθηκαν το 2002), ακούγοντας την ίδια «ρητορική» από την αμερικανική πλευρά.

Ο πρώην κρατούμενος τόνισε ότι παρά τις υποσχέσεις «αλλαγής» του Μπαράκ Ομπάμα, δεν σημειώθηκε κάποια πρόοδος. «Όταν έφυγε ο Μπους και ανέλαβε ο Ομπάμα όλες οι ψεύτικες υποσχέσεις που έκανε δεν άλλαξαν τίποτα. Αν άλλαξε κάτι ήταν οι συνθήκες μέσα στο Γκουαντάναμο που έγιναν ακόμη χειρότερες» έγραψε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος τόνισε πως «δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να πληροφορήσουν οι κρατούμενοι τον έξω κόσμο ότι συμβαίνει κάτι κακό μέσα στο Γκουαντάναμο. Όταν οι φυλακισμένοι προχωρούν σε απεργία πείνας σημαίνει ότι συνέβη κάτι σχετικό με θρησκευτικό ζήτημα ή με σεξουαλική κακοποίηση» επισήμανε.

Για του λόγου το αληθές, οι δικηγόροι των απεργών πείνας ανέφεραν ότι αφορμή για την κινητοποίηση που πραγματοποιούν εδώ και πάνω από 40 μέρες, από τις αρχές Φεβρουαρίου, ήταν οι έρευνες των φρουρών για τα Κοράνια τους.

Το Gitmo, που απαιτεί 114 εκατ. δολάρια ετησίως για να λειτουργήσει, δηλαδή 687.747 δολάρια ανά κρατούμενο, σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης (Government Accountability Office), αποτελεί μία διεθνή ντροπή για τις Ηνωμένες Πολιτείες. H ευθύνη του Μπαράκ Ομπάμα είναι μεγάλη.

(Με πληροφορίες από Reuters/RT)