Η λιτότητα της Μέρκελ «βυθίζει» την Ε.Ε.

Η σειρήνα του συναγερμού της ΕΕ έχει αρχίσει να ηχεί εκκωφαντικά στα αφτιά μας. Τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αρχίσει να τρίζουν για τα καλά, με τους φόβους κορυφαίων παραγόντων για πιθανή κατάρρευση της Ένωσης να μοιάζουν ολοένα και εντονότεροι...
Η ύφεση, σε συνδυασμό με την υψηλή ανεργία και τα αυστηρά μέτρα λιτότητας που επιβάλλει η Γερμανία συνιστούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για ολόκληρη την Ε.Ε. πια. Τα μέτρα που λαμβάνονται για τον περιορισμό των ελλειμμάτων, οδηγούν αναμφισβήτητα σε αύξηση της ανεργίας την οποία οι ευρωπαίοι ηγέτες συνεχίζουν -όπως πιστεύουν- να «χτυπούν» λαμβάνοντας όμως αποσπασματικά μέτρα.

Συνεχώς ακούμε για επιτυχείς συμβάσεις που υπογράφηκαν και θα οδηγήσουν σε νέες θέσεις εργασίας. Τα εύσημα μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών πάνε και έρχονται, όμως στην πραγματική ζωή τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Άνθρωποι εξαθλιωμένοι, άνεργοι, άσιτοι να ψάχνουν να βρουν μια δουλειά, η οποία αν και εφόσον βρεθεί, θα τους οδηγήσει στο να δουλεύουν ανασφάλιστοι με εργασιακές συνθήκες... μεσαίωνα.

Τα σημερινά στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, αποτυπώνουν την δραματική κατάσταση που επικρατεί, όχι μόνο στην Ελλάδα η οποία κατέχει την πρώτη θέση στη μαυρη λίστα, αλλά και σε ολόκληρη την ΕΕ. Στην Ε.Ε. των «17» η ανεργία αυξήθηκε τον Ιανουάριο στο 11,9% από 11,8% ένα μήνα νωρίτερα με τους ανέργους να ανέρχονται στα 19 εκατομμύρια. Στην Ε.Ε. των «27» η ανεργία ανήλθε στο 10,8% τον Ιανουάριο από 10,7% τον Δεκέμβριο με αύξηση των ανέργων κατά 222.000 άτομα.

Η Ελλάδα με ποσοστό ανεργίας 27% (με βάση στοιχεία Νοεμβρίου) κατέχει την πρώτη θέση με την Ισπανία να ακολουθεί με ποσοστό 26,2%, η Πορτογαλία (17,6%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Αυστρία (4,9%), φυσικά τη Γερμανία (5,3%) και την Ολλανδία (6,0%).

Στη γειτονική Ιταλία το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε σε ιστορικό υψηλό στο 11,7%. Μέσα σε ένα μόλις μήνα χάθηκαν 97.000 θέσεις εργασίας με τους άνεργους να ανέρχονται επίσημα στα 2,99 εκατομμύρια. Η πολιτική λιτότητας που ασκείται έχει οδηγήσει σε ακυβερνησία, με τους Γερμανούς να απειλούν πια με έξοδο της Ιταλίας απο το ευρώ. Δεν είναι τυχαία η σημερινή δήλωση βουλευτή του συντηρητικού κόμματος CDU της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ πως η Ιταλία θα έπρεπε να εγκαταλείψει το ευρώ, εάν δεν αποκτήσει μια σταθερή φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση πλειοψηφίας.

Σε δηλώσεις του ο βουλευτής της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, Κλάους-Πέτερ Βιλς, τόνισε: «Εάν μια χώρα δεν καταφέρνει να πείσει την πλειοψηφία του πληθυσμού της να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η ίδια προκειμένου να λειτουργεί το ενιαίο νόμισμα, δεν μπορεί κανείς να ζητεί από το εξωτερικό να υπάρξει νέα ψηφοφορία, θα μπορούσε όμως η χώρα αυτή να αφεθεί να επιστρέψει στο εθνικό της νόμισμα».

Πριν από λίγους μήνες στη θέση της Ιταλίας ήταν η χώρα μας. Το ίδιο ακριβώς σκηνικό. Πολιτική ακυβερνησία, αυστηρά μέτρα λιτότητας και τους Γερμανούς να απειλούν ότι θα μας διώξουν από το ευρώ, εάν δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις. Ο κίνδυνος του grexit έχει καταλαγιάσει, όμως όσο η κα Μέρκελ δεν αλλάζει πολιτική, στέκει εκεί, άγρυπνος εχθρός να περιμένει τη λάθος κίνηση. Η πολιτική της Μέρκελ είναι επικίνδυνη για την ΕΕ και αυτό πια δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανένας.