Μη σοκαριστείς. Όχι ακόμα…

Έτσι κι αλλιώς, πρωταγωνίστρια στην Ελλάδα αυτή την εποχή είναι η Χρυσή Αυγή. Και μαζί με αυτή θεριεύει ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία, το τυφλό μίσος για τη δημοκρατία, για τους ανθρώπους. Για όλους τους ανθρώπους. Αλλά κυρίως - τουλάχιστον ανοιχτά - για τους ξένους. Είναι αμέτρητα τα πεπραγμένα της, αξίζει όμως, να σταθούμε σε δυο «στιγμιότυπα»  με πρωταγωνιστή τον υπεύθυνο ........
προπαγάνδας της.

Αρχικά το ντοκιμαντέρ του Chanel 4. Για το τι λένε οι ναζί, ανάμεσα σε άλλους και υποψήφιος βουλευτής, (πιστεύω πως) είναι γνωστά.  Ετοιμασίες για φούρνους για τους μετανάστες, συλλογή δοντιών, παραγωγή λιπαντικών με το δέρμα τους και άλλα τέτοια γνωστά, ναζιστικά. Αν δεν σοκαρίστηκες με αυτά, που πολύ αμφιβάλω, θα  έχεις κι άλλες ευκαιρίες να το κάνεις. Αρκεί να μην είσαι κι εσύ στο "target grοup" και δεν προλάβεις. Φυσικά, όσο δεν είσαι μετανάστης και δεν δηλώνεις Αριστερός, προς το παρόν, μπορείς να είσαι κάπως ήσυχος. Αλλά μόνο προς το παρόν.

Ξεφύγαμε, όμως. Αυτά, τα ξέρεις μόνος σου. Η Ιστορία, εξάλλου, διδάσκει. Ακόμα κι όταν ετοιμάζεται να επαναληφθεί ως τραγωδία.

Το ντοκιμαντέρ. Αντιδρούν οι ναζί. Και τα βάζουν με το κανάλι και τον κινηματογραφιστή. Όχι, όμως, για αυτά που προβλήθηκαν. Αυτά δεν τα αμφισβητούν. Εξάλλου, είναι τα πιστεύω τους, άσχετα με το τι δηλώνουν για να τα «μπαλώσουν». Τους πιστεύεις μόνο αν είσαι τόσο αφελής, όσο ονειρεύονται αυτοί το κοινό τους. Αντιδρούν επειδή ο Έλληνας κινηματογραφιστής «είναι παράνομος καθώς τράβηξε πλάνα χωρίς να το γνωρίζουν τα μέλη». Πρόσεξε. Δεν λένε δεν ειπώθηκαν. Λένε ξεκάθαρα ότι "αν το ξέραμε ότι μας κινηματογραφούσαν, δεν θα τα λέγαμε στην κάμερα". Σωστοί. Όλη την αλήθεια λένε. Είπαμε, χαζούς ψάχνουν αλλά οι ίδιοι δεν είναι και εντελώς χαζοί.

Στο «καπάκι», αφού αθωώνεται(!) ο υπεύθυνος προπαγάνδας της οργάνωσης για τις κατηγορίες για συνέργεια σε ληστεία, ξυλοδαρμό, οπλοφορία, οπλοκατοχή κ.λπ., δηλώνει, με την κατάλληλη οργή, μπροστά σε μικρόφωνα και κάμερες: "Τρίβω στα μούτρα σας αυτή την απόφαση και στα τσοντοκάναλά σας. Σε εσάς, τα αφεντικά σας, τους εργολάβους, τους καναλάρχες και τους θλιβερούς πολιτικούς μας αντιπάλους, που πολύ θα ήθελαν σήμερα να είμαι στη φυλακή, και η Χρυσή Αυγή στο περιθώριο. Όμως, είμαστε εδώ πανίσχυροι και σύντομα θα είμαστε κυρίαρχοι".

Κι εδώ σωστός. Αν κάποτε είχε αυτός και η οργάνωσή του ανάγκη τα κανάλια, πλέον τους έχουν εκείνα. Δεν πάει να τα αποκαλεί «τσοντοκάναλα». Πάνω απ’ όλα τα νούμερα. Αλλά και οι ισορροπίες. Διότι, πού ξέρεις;  Όπως είπε και ο εκπρόσωπος των ναζί, τώρα είναι πανίσχυροι και αύριο θα είναι κυρίαρχοι. Με αυτά τα πράγματα δεν παίζουμε…