Επιμένουν ελληνικά... οι ξένοι κολοσσοί

Ψήφο εμπιστοσύνης στην χώρα μας φαίνεται ότι δίνουν οι μεγάλες πολυεθνικές οι οποίες ενδυναμώνουν την θέση τους στην ελληνική αγορά. Το φθηνό κόστος εργασίας σε συνδυασμό με την συρρίκνωση των εμπορικών επιχειρήσεων, συνθέτει ένα εύφορο έδαφος για την ισχυροποίηση των παραγωγικών τους δραστηριοτήτων στην χώρα...
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι λίγους μήνες μετά την ανακοίνωση αποχώρησης από την Ελλάδα εταιρειών κολοσσών όπως ΦΑΓΕ και Coca Cola, η μία μετά την άλλη, οι πολυεθνικές καταναλωτικών προϊόντων ανακοινώνουν τη μεταφορά μικρού ή μεγάλου μέρους των παραγωγικών τους αναγκών στην ελληνική αγορά.

Την εβδομάδα που πέρασε η Johnson & Johnson ανακοίνωσε ότι συνεχίζει να επενδύει στην ελληνική αγορά. Ο διευθύνων σύμβουλος της Johnson & Johnson Hellas Μάκης Κοσμάτος ανέφερε πως η εταιρεία πιστεύει στην Ελλάδα και γι' αυτό σύντομα θα προσθέσει νέους κωδικούς προϊόντων στην παραγωγή του εργοστασίου της, στη Μάνδρα Αττικής στο οποίο απασχολούνται 500 εργαζόμενοι, χωρίς όμως να διευκρινίσει το ύψος των επενδύσεων.

Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική αν αναλογιστεί κανείς ότι το 95% της παραγωγής του εργοστασίου της Johnson & Johnson Hellas εξάγεται συνολικά σε 30 χώρες, όταν πριν από λίγα χρόνια προς εξαγωγή ήταν το 80% της παραγωγής της.

Παράλληλα η πολυθενική Philip Morris που ελέγχει την εταιρεία Παπαστράτος στην Ελλάδα ανέλαβε μια σημαντική πρωτοβουλία για την τόνωση της καπνοκαλλιέργειας στην χώρα μας. Σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη, η πολυεθνική δεσμεύτηκε να απορροφά το 50% της ελληνικής παραγωγής καπνών την επόμενη τριετία.

Μάλιστα, η επισημοποίηση της συμφωνίας θα γίνει τις επόμενες ημέρες με την έλευση στη χώρα μας του ανώτατου γενικού διευθυντή της Philip Morris, του Ελληνα Ανδρέα Καλατζόπουλου.

Προσφάτως η διοίκηση της Kraft Hellas AE, θυγατρική του πολυεθνικού ομίλου Mondelez International, ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει στη χώρα 5 εκατ. ευρώ. Νωρίτερα η Henkel ένας από τους μεγαλύτερους γερμανικούς ομίλους ανακοίνωσε ότι επαναφέρει την παραγωγή των προϊόντων της στην Ελλάδα. Πρόκειται για συμφωνία 30 εκατ. ευρώ.

Στόχος της εταιρείας είναι να αυξηθεί κατά 20% η σημερινή παραγωγή, επαναφέροντας στην Ελλάδα και την παραγωγή των υπερσυμπυκνωμένων απορρυπαντικών και μαλακτικών, αλλά και των βιομηχανικών καθαριστικών. Τέλος, η Unilever ανακοίνωσε προ μηνών την παραγωγή 110 προϊόντων που τώρα παράγονται στη Γάλλια, τη Γερμανία και χώρες της Νοτιανατολικής Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, η Unilever μέχρι τον Μάρτιο θα έχει μεταφέρει στη χώρα μας την παραγωγή 110 προϊόντων δημιουργώντας παράλληλα εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο άγγλο - ολλανδικός όμιλος, τα τελευταία τέσσερα χρόνια της μεγάλης κρίσης έχει επενδύσει στη χώρα μας πάνω από 250 εκατ. ευρώ και είχε κύκλο εργασιών 547 εκατομμύρια ευρώ το 2011.

Απασχολεί στη χώρα μας 770 εργαζόμενους, διακινεί 26 κατηγορίες προϊόντων με 1600 κωδικούς. Παράλληλα είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής σούπερ μάρκετ σε αξία πωλήσεων και συνεργάζεται με 740 Έλληνες προμηθευτές.