Χαμηλότοκα και άτοκα για τις νησιωτικές μικρές τουριστικές επιχειρήσεις

Χαμηλότοκα αλλά και άτοκα δάνεια ύψους 80 εκατ. ευρώ για τις νησιωτικές μικρές τουριστικές επιχειρήσεις ετοιμάζουν τα υπουργεία Ανάπτυξης, Ναυτιλίας και Τουρισμού.
Σύμφωνα με ανακοίνωση των αρμόδιων υπουργών, Κωστή Χατζηδάκη και Κώστα Μουσουρούλη, η δράση αυτή θα προκηρυχθεί στις 15 Μαρτίου και θα χρηματοδοτηθεί από κονδύλια του ΕΣΠΑ μέσω του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ)...
Οι χρηματοδοτήσεις, σύμφωνα με την ΗΜΕΡΗΣΙΑ.gr, απευθύνονται σε κάθε είδους μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ή θέλουν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στον τουρισμό, σε όλα τα νησιά (ενδεικτικά: ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, επιχειρήσεις εστίασης, τουριστικά πρακτορεία και γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων, επιχειρήσεις θαλάσσιων σπορ και θαλάσσιου τουρισμού γενικότερα, άλλες επιχειρήσεις εναλλακτικού τουρισμού, επιχειρήσεις μεταποίησης τοπικών προϊόντων τουριστικού ενδιαφέροντος, εμπορικά καταστήματα, καταστήματα ειδών λαϊκής τέχνης κ. ά).

Θα χορηγούνται δάνεια ύψους από 10.000 έως 30.000 ευρώ, με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους (ειδικά για τα μικρά νησιά, κάτω των 3100 κατοίκων, μηδενικό επιτόκιο) για την υλοποίηση ενεργειών εκσυγχρονισμού, ανακαίνισης, αισθητικής βελτίωσης και κάλυψης λειτουργικών αναγκών επιχειρηματικής ανάπτυξης των νησιωτικών επιχειρήσεων με ιδιαίτερη έμφαση σε αυτές που θα συμβάλουν στην αναβάθμιση της συνολικής ποιότητας του προσφερόμενου προϊόντος.

Για παράδειγμα, τέτοιες ενέργειες είναι η ανανέωση εξοπλισμού, διαμόρφωση-αναβάθμιση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, προώθηση τοπικών προϊόντων (πχ «Ελληνικό πρωινό»), δικτύωση για προμήθειες και προβολή, διαμόρφωση χώρων υποδοχής τουριστών για παρακολούθηση παραγωγικής διαδικασίας (ενδυνάμωση εμπειρίας τουρίστα), δημιουργία πρατηρίου πώλησης τοπικών προϊόντων, περιβαλλοντική αναβάθμιση κτιριακών εγκαταστάσεων και ηλεκτρικών συσκευών κλπ.

Αποδέκτες της χρηματοδότησης αυτής θα είναι τόσο οι υπό ίδρυση/νέες όσο και οι υφιστάμενες επιχειρήσεις.
Οι διαδικασίες χρηματοδότησης προβλέπονται απλοποιημένες, ούτως ώστε να μπορούν να υπαχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις, χωρίς περιττά έξοδα και χρονοβόρες διαδικασίες.