Πολιτική αποφασιστικότητας…

Πολιτικός χαμός στην Ελλάδα και σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Αναμένεται δημιουργία νέων κομματικών σχηματισμών και όξυνση του οικονομικού πολέμου σε διεθνές επίπεδο.
Σ’ αυτό το πλαίσιο καλείται να κινηθεί πολιτικοοικονομικά η χώρα. Εντός συνόρων απαιτούνται, όπως έχουμε πολλάκις προτείνει, απλές κινήσεις, προκειμένου να μαζευτούν λεφτά..
από μέσα (άνοιγμα επιχειρήσεων με φορολογικά κίνητρα και απλούστευση των διαδικασιών με αποτέλεσμα την δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας). Εκτός συνόρων κρίνεται αναγκαία η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, η εξασφάλιση συμμαχιών για την οποιαδήποτε νόμιμη διεκδίκηση της χώρας καθώς και η συντονισμένη ενημέρωση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για τα ελληνικά δίκαια.

Σε ό, τι αφορά στο θέμα της ανακήρυξης ΑΟΖ, τασσόμαστε υπέρ της προάσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας βάσει διεθνούς δικαίου, το οποίο αποτελεί το βασικό μας όπλο στην όποια διαπραγμάτευση. Ελπίζουμε οι πρώτες «δειλές» κινήσεις της κυβέρνησης να έχουν συνέχεια και περισσότερη ουσία (π.χ. νόμιμη επέκταση αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ν.μ. Μάλιστα η Άγκυρα έχει επεκτείνει τα εθνικά της ύδατα στην Μαύρη Θάλασσα, αλλά για το Αιγαίο έχει εφεύρει δικούς της κανόνες). Πολιτικά περιθώρια υπάρχουν.

Οι ιθύνοντες δεν πρέπει να φοβούνται τόσο μια ενδεχόμενη εκδήλωση «σπασμωδικής» αντίδρασης από πλευράς των γειτόνων μας, αλλά τον ξεσηκωμό του ελληνικού λαού, που αν δεν αλλάξουν κάποια πράγματα στην οικονομία, βρίσκεται προ των πυλών.
Η τακτική της Τουρκίας είναι πάγια και βασίζεται στον εκβιασμό πάνω σε όλα τα θέματα σε σχέση με τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Μόνο που αυτήν την φορά εμπλέκονται πολλά και μεγάλα συμφέροντα από αυτά που είναι σε θέση να εκβιάσει η Τουρκία.

Βέβαια, εάν στην Ελλάδα εισακούγονταν νωρίτερα φωνές, που προέτρεπαν το κράτος να γεμίσει τις βραχονησίδες μας με ελληνικά διακριτικά (π.χ. εξωκκλήσια), κάτι που εφαρμόζουν στο έπακρο οι Τούρκοι, δεν θα συζητούσαμε τώρα για Τουρκία, γκρίζες ζώνες και απειλές.

ΠΥΓΜΗ.gr