Cui bono fuit?

του Θανάση Σκόκου 

Η απάντηση στο ερώτημα: «Ποιόν συμφέρει αυτό που συνέβη;» φαίνεται πως είναι η αλάνθαστη μέθοδος για την αποκάλυψη κάθε ενόχου. Όποιος ωφελείται, είναι ή κρύβει τον ένοχο. Δεν υπάρχουν αυτόνομες κινήσεις, αναγκαιότητες, ατομική και συλλογική ευθύνη, λάθη, τυχαίο. Υπάρχουν στησίματα, σχεδιασμοί, σκοπιμότητες, ....
συνωμοσίες. 
Η ωραία Ελένη ήταν ένας καραμπινάτος  πράκτορας των Δαναών. Την έπεσε στον αφελή Πάρι, προσφέροντας το αναγκαίο πρόσχημα, ώστε να  λεηλατήσουν οι τελευταίοι στην Τροία.

Ο Νέιθαν Ρότσιλντ έστησε την ήττα του Ναπολέοντα στο Βατερλό, για να θησαυρίσει από τις επενδύσεις που έκανε σε αγγλικό χρέος (το κατήγγειλε ο Γκέμπελς το 1940).

Οι μεγάλοι θεωρητικοί και ακτιβιστές αναρχικοί ήταν έμμισθοι πράκτορες των ιμπεριαλιστών, για να ανακόψουν την επέλαση του επιστημονικού κομμουνισμού. Προφανώς, διότι ποιόν άλλον εξυπηρετούσε η δράση τους;

Ο Λένιν  αλώνιζε με άνεση στη Δυτική Ευρώπη, υπό την προστασία του Κάιζερ, οργανώνοντας το «πραξικόπημα του Οκτώβρη», με μοναδική αποστολή να βγάλει τη Ρωσία από την Αντάντ και να νικήσει η Γερμανία. Δεν είμαστε δα και κορόιδα.

Η CIA ανέδειξε τον Γκορμπατσόφ, η KGB τον Χομεινί, οι Αμερικάνοι έστησαν την Αραβική Άνοιξη κ.ο.κ. Έχουμε το ερώτημα. «Ποιόν συμφέρει;»  Απαντάμε και ο ηθικός αυτουργός αποκαλύπτεται. Έτσι γράφεται η ιστορία.

Τα στοιχεία, οι αποδείξεις, ο κοινός νους είναι για τους αφελείς. Ένοχος είναι αυτός που ωφελείται. Τα υπόλοιπα είναι χαμένος κόπος. Το βαθύ κράτος των κυβερνήσεων Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου, που καθοδηγούσε επί δεκαετίες τη δράση της 17 Νοέμβρη, δεν αποκαλύφθηκε ποτέ. Εμείς όμως δεν είμαστε αφελείς. Καταλαβαίνουμε πόσο τους εξυπηρέτησε η δράση της, ξέρουμε τους ενόχους.

Ποτέ δεν αποκαλύφθηκαν οι παρακρατικοί συνωμότες που όπλισαν τον Κορκονέα, αλλά εμείς γνωρίζουμε ότι αυτή εξυπηρετούσε την ανατροπή του Καραμανλή και την άνοδο στην εξουσία του Γιώργου Παπανδρέου. Τον πιάσαμε κι αυτόν.

Ποιόν εξυπηρετεί η υπόθεση με τα στικάκια της «Λίστας Λαγκάρντ»; Τον Παπακωνσταντίνου; Τον Βενιζέλο; Προφανώς όχι. Εξυπηρετεί αυτούς που ήθελαν να τους εκθέσουν και έβαλαν κάποιο βαθύ κράτος μέσα στο ΣΔΟΕ να στήσει τη δουλειά. Επομένως ένοχοι είναι αυτοί που ωφελούνται σήμερα με τις εξεταστικές.

Ξέρω τι θα μου πουν κάποιοι. Πώς τότε, το 1963 και σε συνθήκες τρομοκρατίας,  έγιναν γνωστά όλα τα ονόματα των παρακρατικών αυτουργών της δολοφονίας Λαμπράκη και ο ρόλος τους, μέσα σε λίγες  μέρες;  Κοτζαμάνης, Εμμανουηλίδης, Γιοσμάς, Κόλιας, Μήτσου,Καμουτσής. Εξαίρεση! Πρόκειται για εξαίρεση. Οι συνωμοσίες του παρακράτους δεν αποκαλύπτονται εύκολα. Γι' αυτό έχουμε τη μέθοδο, το ερώτημα μας. «Ποιόν ωφελεί το γεγονός;»

Ωφελούν σήμερα τον ΣΥΡΙΖΑ η κουκούλα, τα μπουκάλια, τα γκαζάκια; Τον ωφελούν  πολιτικά οι ομάδες βίας και πολύ περισσότερο οι σφαίρες; Σήμερα λέμε. Ξεχάστε το χθες. Τον ωφελεί ο αμήχανος τραυλισμός του για τη ρητή καταδίκη τους; Όχι, βέβαια.

Ωφελούν την κυβέρνηση, που προσπαθεί να «αλλάξει την ατζέντα». Επομένως εκεί ψάξτε για τον ένοχο. Σε κάποιο βαθύ και σκοτεινό παρακράτος. Δεν υφίσταται τρομοκρατία χωρίς καθοδήγηση από αυτό. Αυτό προσπαθεί να μας πει ο Μανόλης Γλέζος και τα άλλα παιδιά. Απλά πράγματα. Γιατί κάποιοι  δεν το καταλαβαίνουμε;