Πρώτη η Ελλάδα σε αύξηση εξαγωγών στη ζώνη του ευρώ

Μειώθηκαν οι εισαγωγές και αυξήθηκαν οι εξαγωγές το πρώτο 10μηνο του 2012, σύμφωνα με τη Εurostat, περιορίζοντας έτσι το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο, ενώ στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών «σκαρφάλωσε» το Δεκέμβριο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ. Λέτε να...
οφείλεται στην ανεργία των νέων που αγγίζει πλέον το 57% σπάζοντας κάθε ρεκόρ;

Σύμφωνα με τη Eurostat, οι ελληνικές εξαγωγές παρουσιάσαν τη μεγαλύτερη αύξηση στην ευρωζώνη μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου 2012. Αναλυτικά, όπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, τους πρώτους δέκα μήνες του 2012 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011, οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 13% (από 18,6 δισ. ευρώ σε 20,9 δισ. ευρώ), ενώ μείωση 9% (από 37,4 δισ. ευρώ σε 34,2 δισ. ευρώ) εμφάνισαν οι εισαγωγές. Αποτέλεσμα ήταν το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας να μειωθεί από 18,8 δισ. ευρώ σε 13,2 δισ. ευρώ. Στην Ε.Ε. υψηλότερη αύξηση (15%) των εξαγωγών σημείωσε μόνο η Λετονία στο δεκάμηνο του 2012.

Στην ΕΕ το υψηλότερο εμπορικό πλεόνασμα εμφάνισε η Γερμανία (157,7 δισ. ευρώ) και ακολουθούν η Ολλανδία (41 δις. ευρώ) και η Ιρλανδία (35,6 δισ. ευρώ). Το υψηλότερο εμπορικό έλλειμμα σημειώθηκε στη Μεγάλη Βρετανία (139,8 δισ. ευρώ) και ακολουθούν η Γαλλία (69,1 δισ. ευρώ), η Ισπανία (29,3 δισ. ευρώ) και η Ελλάδα (13,2 δισ. ευρώ).

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών στις 84,1 μονάδες.

«Η άνοδος του δείκτη προέρχεται από την ανάκαμψη των προσδοκιών σε όλους τους τομείς, εκτός των Κατασκευών, αλλά και από τη βελτίωση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη» αναφέρει το ΙΟΒΕ. «Η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα - παρά τις σημαντικές επιβαρύνσεις που επιφέρουν σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού - επενέργησε ως ένα βαθμό κατευναστικά στη διάχυτη αβεβαιότητα των οικονομικών μονάδων για την πορεία της χώρας».

ΙΟΒΕ

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η έγκριση της εκταμίευσης της δόσης των 49,1 δισ. ευρώ βοηθά να διοχετευθούν στην οικονομία στο πρώτο τρίμηνο του 2013, δίνει τη δυνατότητα να εξοφληθεί μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και να συνεχιστεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Άλλα όπως τονίζει, «το πιο σημαντικό όμως είναι ότι αίρεται η νομισματική αβεβαιότητα, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα, ενώ επιβεβαιώνεται εμφατικά η βούληση των εταίρων μας για κοινή συμπόρευση στην επίλυση των δύσκολων προβλημάτων της χώρας. Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων, αλλά και η πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, επιβεβαιώνουν τη σταδιακή αντιστροφή του κλίματος και διεθνώς. Θα πρέπει να επισημανθεί ωστόσο ότι παρά τη βελτίωση, η καταναλωτική εμπιστοσύνη παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, καθώς ο φόβος της ανεργίας είναι έντονος».

Βιομηχανία: Βελτίωση στις επιχειρηματικές προσδοκίες λόγω τρέχουσας ζήτησης, υποτονικές όμως οι προβλέψεις για την παραγωγή

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία βελτιώνεται τον Δεκέμβριο και διαμορφώνεται στις 83,6 μονάδες (από 80,4 μονάδες), αισθητά ανώτερα έναντι της αντίστοιχης περυσινής τιμής του (70,9 μονάδες). Από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη, είναι η θετική μεταβολή στις εκτιμήσεις για τις τρέχουσες παραγγελίες και τη ζήτηση και η αποκλιμάκωση του δείκτη των αποθεμάτων που ωθούν το συνολικό δείκτη προς τα πάνω. Αντίθετα, οι προβλέψεις για την παραγωγή του επόμενου τριμήνου είναι περισσότερο απαισιόδοξες.

Κατασκευές: Ισχυρή επιδείνωση κλίματος, κυρίως στα Δημόσια Έργα

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Κατασκευές συνεχίζει την πτωτική του πορεία τον Δεκέμβριο και διαμορφώνεται στις 35,6 μονάδες (από 51,1 μονάδες), στη δεύτερη χαμηλότερη επίδοση του έτους μετά από εκείνη του Μαρτίου, κατώτερη έναντι και της αντίστοιχης περσινής (40,7 μονάδες). Τόσο η επιδείνωση στις ήδη εξαιρετικά δυσμενείς προβλέψεις των επιχειρήσεων για τις προγραμματισμένες τους εργασίες, όσο και η διεύρυνση του αρνητικού ισοζυγίου στις προβλέψεις για την απασχόληση - των Δημοσίων Έργων - συντείνουν στη νέα αρνητική μεταστροφή του κλίματος στον τομέα.

Λιανικό εμπόριο: Ήπια άνοδος των προσδοκιών, υποτονικές όμως οι πωλήσεις

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο διατηρεί την ανοδική τάση του και διαμορφώνεται στις 59,4 μονάδες (από 56,2 μονάδες), σε ελαφρώς ανώτερη επίδοση έναντι της αντίστοιχης περσινής (54,1 μονάδες). Η εορταστική περίοδος φαίνεται να προκάλεσε μικρή μόνο θετική μεταβολή στις εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις, με τις σχετικές προβλέψεις για τις αρχές του νέου έτους να παραμένουν εξαιρετικά δυσμενείς.

Υπηρεσίες: Ελαφρά άνοδος από το ιστορικό χαμηλό τους οι επιχειρηματικές προσδοκίες

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Υπηρεσίες κινείται τον Δεκέμβριο ελαφρώς ανοδικά από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του περασμένου μήνα, στις 55,8 μονάδες (από 52,5), στα ίδια επίπεδα με τα αντίστοιχα περσινά. Η συνολική εκτίμηση των επιχειρήσεων για την τρέχουσα κατάστασή τους βαίνει δυσμενέστερη, αλλά σε όρους ζήτησης, τόσο της τρέχουσας περιόδου, όσο και του επόμενου τριμήνου, φαίνεται να διατυπώνονται λιγότερο απαισιόδοξες προβλέψεις.

Περαιτέρω βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης βελτιώνεται ελαφρά και τον Δεκέμβριο και διαμορφώνεται στις -72,1 μονάδες (από –74,1 μονάδες τον Νοέμβριο και -77,5 τον Οκτώβριο).

Ωστόσο παρά τη βελτίωση, ο φόβος της ανεργίας είναι διάχυτος. Έτσι, οι Έλληνες παραμένουν οι πιο απαισιόδοξοι ευρωπαίοι, με τους Κύπριους να πλησιάζουν πλέον αρκετά, ενώ ακολουθούν η Ουγγαρία, η Πορτογαλία, η Βουλγαρία και η Ισπανία.