Τράπεζες και μεγάλοι προμηθευτές στηρίζουν την «Φωκάς»

Tης Άννης Καρολίδου

Μεγάλοι προμηθευτές της Φωκάς και οι βασικές πιστώτριες Τράπεζες, δηλαδή η ΕΤΕ, η Alpha και η Πειραιώς, υποστηρίζουν το αίτημα της γνωστής επιχείρησης για ένταξή της στις πρόνοιες του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα...


Όπως πληροφορήθηκε η Voria.gr, το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη Φωκάς δεν έχει εξαντληθεί, παρότι οι διαπραγματεύσεις με τα Αττικά Πολυκαταστήματα δεν έχουν προχωρήσει, όπως τουλάχιστον φαίνεται από τις εξελίξεις αλλά και τις δηλώσεις από πλευράς Attica. Σύμφωνα λοιπόν με τη συγκεκριμένη πηγή, την προηγούμενη εβδομάδα έγινε μία τέτοια συνάντηση, με πιθανό στρατηγικό επενδυτή.

Για την αγορά της Θεσσαλονίκης, η επιβίωση της Φωκάς δεν έχει μόνο συμβολικό αλλά και ουσιαστικό χαρακτήρα καθώς η επιχείρηση ήταν, μέχρι που ξέσπασε η κρίση, ένας από τους βασικούς πυλώνες του λιανεμπορίου της πόλης. Βέβαια η επιχείρηση είχε επεκταθεί στην Αθήνα, στο Βόλο και, παράλληλα είχε δημιουργήσει δίκτυο καταστημάτων για τις ξένες φίρμες που αντιπροσώπευε στην Ελλάδα (Gerry Weber, Mango, ΕΤΑΜ), από τις οποίες σήμερα δείχνει αποφασισμένη να κρατήσει τα Esprit.

Η κρίση έχει πιέσει άσκημα τη Φωκάς, που τα προηγούμενα χρόνια, με την επέκταση που είχε κάνει, βρέθηκε με υψηλό τραπεζικό δανεισμό και μεγάλα ανοίγματα σε προμηθευτές.

Πέρσι, η κρίση που ταλανίζει την οικονομία και έχει μειώσει δραστικά τα εισοδήματα της ελληνικής οικογένειας, είχε μειώσει στις πωλήσεις της Φωκάς στα 49 εκατ. ευρώ, νούμερο που με τα σημερινά δεδομένα ακούγεται καλό, αφού οι προβλέψεις για το 2012, τοποθετούν το τζίρο στα 32 εκατ. ευρώ. Άλλωστε η ναυαρχίδα της επιχείρησης, το πολυκατάστημα της Τσιμισκή, αντιμετωπίζει έναν πιο επιθετικό ανταγωνισμό από τα Notos Galleries, που από τη Στοά Χιρς, έφεραν πιο κοντά στο «F», ένα πιο σύγχρονο σαν concept και στήσιμο, εμπορικό κέντρο. Αλλά τα Notos είναι από τους μεγάλους προμηθευτές που υποστήριξαν το αίτημα της Φωκάς για υπαγωγή στο άρθρο 99.
Η Φωκάς ζητάει την ένταξή της στη διαδικασία εξυγίανσης, στηριζόμενη στο business plan που έχει εκπονήσει η σύμβουλος Deloitte και το οποίο προβλέπει αναδιάρθρωση των δανείων, συνεργασία με στρατηγικό επενδυτή, επανασχεδιασμό του δικτύου καταστημάτων, όπως και άλλες ενέργειες.

Να σημειωθεί πως η συζήτηση για το άνοιγμα της διαδικασίας εξυγίανσης στο πλαίσιο του άρθρου 99, έχει οριστεί για τις 25 Ιανουαρίου του 2013. Το αίτημα της εταιρείας έχουν υποστηρίξει και περί τους 180 εργαζομένους από διάφορα καταστήματα της αλυσίδας, ενώ, όπως έχει γράψει η Voria.gr, ομάδες άλλων εργαζομένων που βρίσκονται σε επίσχεση, έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη για να προστατεύσουν τις νόμιμες διεκδικήσεις τους.