Μυρίζει κλιμάκωση…

Το Ιράν θεωρεί ότι η ανάπτυξη πυραύλων Patriot κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία θα κλιμακώσει την ένταση, καθώς αυξάνονται οι φόβοι για επέκταση του συριακού εμφυλίου στην περιοχή.
Η Τουρκία, όπως είχαμε γράψει, ζήτησε συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας από το ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα, ύστερα από συνομιλίες για τους τρόπους ενίσχυσης της ασφάλειας κατά μήκος των 900 χλμ συνόρων της με τη Συρία. Μάλιστα φαίνεται πως ενδέχεται η Άγκυρα να ζητήσει και την αποστολή από τη συμμαχία των αεροσκαφών έγκαιρης προειδοποίησης ΑWACS....

Την αποκάλυψη του θέματος την κάνει η τουρκική εφημερίδα Vatan η οποία αναφέρει πως ήδη το ΝΑΤΟ θα στείλει 6 μονάδες Patriot, και αναφέρει πως όπως συνέβη και στον πόλεμο του Ιράκ το 2003 έτσι και τώρα η Τουρκία τις επόμενες εβδομάδες ενδέχεται να ζητήσει τα AWACS για να επιτηρούν τις περιοχές κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία και να μεταδίδουν πληροφορίες για όσα συμβαίνουν στη Συρία.
Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ραμίν Μεχμανπαράστ, δήλωσε σήμερα στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA ότι η ανάπτυξη των συστημάτων Patriot» όχι μόνο δε θα βοηθήσει στην επίλυση της κατάστασης στη Συρία, αλλά θα τη δυσχεράνει και θα την περιπλέξει. Πίσω από το Ιράν κοιτάει αγριεμένα η Ρωσία που έχει τονίσει σε όλους τους τόνους, ότι δεν επιθυμεί εγκατάσταση πυραύθλων στα σύνορα με την Συρία.
Εν τω μεταξύ καταλυτική για την εξέλιξη των στρατιωτικών ισορροπιών στον πόλεμο στην Συρία ήταν η επίθεση των Σαλαφιστών ισλαμιστών, στην συνοριακή κουρδική πόλη Ras al-Ain την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη αφού σήμερα οι Κούρδοι της Συρίας ανακοίνωσαν την απόφαση τους να συνασπιστούν κατά των Σαλαφιστών ισλαμιστών-μισθοφόρων που μάχονται το καθεστώς Assad.
Οι Κούρδοι εναντίον των μισθοφόρων που εκπαιδεύονται στην Τουρκία. Οι Ρώσοι αγριοκοιτάζουν την Άγκυρα. Οι Αμερικανοί προσπαθούν να «σπρώξουν» το ΝΑΤΟ στην περιοχή. Όλα αυτά δυσχεραίνουν το μέλλον της γείτονας, που διάλεξε ρόλο μεγαλύτερο των μέτρων της.