Παπανδρέου, Καραμανλής, προνομιούχοι πρίγκιπες;

 Γράφει η Κατερίνα Μπακογιάννη

Πρέπει ή όχι να παραδώσει τη βουλευτική του έδρα ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εφόσον θα βρίσκεται στην Αμερική και θα διδάσκει στο Ινστιτούτο για την Πολιτική του Πανεπιστημίου του Harvard;» Το ερώτημα αιωρείται  εδώ και ημέρες.

Ο  Γιώργος Παπανδρέου εξελέγη ως πρώην πρωθυπουργός, χωρίς σταυρό, για να εκπροσωπεί τον λαό της Αχαίας και να ασκεί κοινοβουλευτικό έλεγχο στις πράξεις και τα έργα της κυβερνήσεως. Εξ αποστάσεως αυτό δεν.........

γίνεται.

Ή μήπως οι πρώην πρωθυπουργοί επιφυλάσσουν άλλον ρόλο για τους εαυτούς τους ως βουλευτές; Επί τρία χρόνια ο Κώστας Καραμανλής – αν και βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου στην Α’ Θεσσαλονίκης – παραμένει απών. Δεν προσέρχεται στη βουλή παρά μόνο όταν είναι εξόχως υποχρεωτικό, δεν ομιλεί δημόσια, δεν φαίνεται να μετέχει στην πολιτική ζωή του τόπου.  Η μοναδική δημόσια παρέμβαση του ήταν πριν από τις εκλογές του 2012. Και αυτή έγινε μόνο και μόνο για να ενισχύσει τη Νέα Δημοκρατία στις κάλπες.


Οι δύο τελευταίοι πρώην πρωθυπουργοί κατά τεκμήριο ευθύνονται προεχόντως για την δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα. Επιλέγουν ωστόσο να παραμένουν στην πολιτική σκηνή του τόπου. Λάμποντας δια της φυσικής τους απουσίας (ο κ. Παπανδρέου και από την χώρα.) 


Δεν θέλω να πιστέψω ότι οι κ.κ. Καραμανλής και Παπανδρέου παραμένουν βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου απλώς και μόνο γιατί δεν γνωρίζουν ή δεν θέλουν να κάνουν άλλο επάγγελμα. Δεν θέλω να πιστέψω, ότι στη μεγαλύτερη οικονομική κρίση που περνά η Ελλάδα παραμένουν στην βουλή για να συνεχίσουν να διατηρούν την προνομιούχο ιδιότητα του ενεργού πολιτικού που παρέχει μεταξύ των άλλων διάφορα προνόμια και βουλευτική ασυλία.


Εκείνοι που εύκολα μπήκαν και αναδείχθηκαν στην πολιτική – δύσκολα αποχωρούν;