Έκτακτο Eurogroup για Ελλάδα - Ισπανία στις 3 Σεπτεμβρίου

Έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup στις 3 Σεπτεμβρίου, με την Ελλάδα και την Ισπανία να βρίσκονται στο επίκεντρο.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν την κατάσταση στην Ισπανία, η οποία συνεχίζει να υφίσταται ισχυρή πίεση στις αγορές, αλλά και στην Ελλάδα εν αναμονή της αξιολόγησης της τρόικας...

Η συνεδρίαση του Eurogroup, όπως έγινε γνωστό, θα πραγματοποιηθεί έπειτα από πιέσεις του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.
Στα τέλη Αυγούστου επιστρέφει στην Αθήνα η τρόικα όπου θα παρουσιαστούν και τα οριστικά νέα μέτρα των 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ και στο Eurogroup που θα ακολουθήσει αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Σημειώνεται ότι στις 22 Αυγούστου αναμένεται στην Αθήνα ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για επαφές με την ελληνική πολιτική ηγεσία.
Η επίσκεψη Γιούνκερ είναι προγραμματισμένη δύο ημέρες πριν από το ταξίδι του Αντώνη Σαμαρά σε Βερολίνο και Παρίσι για επαφές με την Άγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ.
Υπενθυμίζεται ότι ισχυρό μήνυμα στήριξης αλλά και ανάγκης τήρησης των δεσμεύσεων έστειλε στα τέλη Ιουλίου από την Αθήνα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Στο μεταξύ, επιβεβαιώνονται με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) οι φήμες περί επικοινωνίας στελεχών του Ταμείου με τράπεζες - μέλη για μια σειρά πιστωτικών γραμμών.
Στην πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει είναι ότι το EFSF αναζητά παντοιοτρόπως ρευστότητα, για να μπορεί ουσιαστικά το Ταμείο να παρέμβει αγοράζοντας κρατικά ομόλογα, να αγοράζει κρατικό χρέος ώστε να μειωθούν οι αποδόσεις στα ομόλογα των αδύναμων ευρωπαϊκών χωρών.
Στόχος, όπως επιβεβαίωσε στο Reuters εκπρόσωπος του EFSF, είναι να δημιουργηθεί ένα βραχυπρόθεσμο "μαξιλάρι ρευστότητας" με κεφάλαια που το Ταμείο θα δανεισθεί από τις τράπεζες, χωρίς πάντως μέχρι στιγμής να έχουν δοθεί περισσότερες λεπτομέρειες για το ύψος του ποσού ή για τους όρους.