Η «Αραβική Άνοιξη» έφερε το ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε δάνεια για το Μαρόκο και την Ιορδανία, χώρες οι οποίες έχουν πληγεί από άνοδο του κόστους στην αγορά ενέργειας, την κοινωνική αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή και την κλιμακούμενη κρίση στην Ευρωζώνη...


Το ΔΝΤ ενέκρινε την χρηματοδότηση με 6,2 δισ, δολάρια για το Μαρόκο και ανέφερε ότι η κυβέρνηση αναμένεται να τα χρησιμοποιήσει ως «εγγύηση» σε περίπτωση που οι συνθήκες επιδεινωθούν απότομα και βρεθεί αντιμέτωπη με οξύ οικονομικό πρόβλημα.

Η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, ανέφερε ότι οι οικονομικές πολιτικές στο Μαρόκο έχουν συμβάλει σε ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, τον χαμηλό πληθωρισμό και έναν τραπεζικό τομέα που φαίνεται να αντέχει στους κραδασμούς. Η χώρα έχει πληγεί πάντως σκληρά από την μείωση του εμπορίου με την Ευρωζώνη.

Το ΔΣ του ΔΝΤ επίσης ενέκρινε δάνειο 2 δισ. δολαρίων στην Ιορδανία, της οποίας τα οικονομικά έχουν πληγεί ιδιαιτέρως από τις διαδηλώσεις και έχει αναγκαστεί -για παράδειγμα - να εγκαταλείψει το φυσικό αέριο και να χρησιμοποιήσει πετρέλαιο, αν και ακριβότερο, για να ενισχύσει την παραγωγή ηλεκτρισμού.

Η αναταραχή στην ευρύτερη περιοχή, λόγω της Αραβικής Άνοιξης, σε γειτονικές χώρες όπως η Συρία και η Αίγυπτος, έχουν επίσης ρίξει τη σκιά τους στις επενδύσεις, ενώ το κόστος για την πάταξη των εξεγέρσεων και διαμαρτυριών, όπως αναφέρει το Reuters, έχει πλήξει περαιτέρω την οικονομία.