Από τα 700 ευρώ οι περικοπές στις συντάξεις – Τέλος και στα επιδόματα

Περικοπές χωρίς τέλος έρχονται για συνταξιούχους και δημόσιους υπαλλήλους προκειμένου να καταφέρει το υπουργείο Οικονομικών να βρει τα 11,5 δισ. ευρώ. Ήδη στο στόχαστρο του οικονομικού επιτελείου έχουν μπει οι συντάξεις, οι μισθοί και προνοιακά επιδόματα...


Σε ότι αφορά τις συντάξεις αναμένεται να επιβληθεί νέα εισφορά -30%- σε όσους συνταξιούχους παίρνουν πάνω από 700 ευρώ, ενώ την ίδια ώρα η σύνταξη του ΟΓΑ θα είναι κατά 30 ευρώ μικρότερη. Παράλληλα θα πέσουν και οι τίτλοι τέλους για 13η και 14η επικουρική σύνταξη.

Η εισφορά, την οποία θα κληθούν να πληρώσουν οι συνταξιούχοι θα επιβάλλεται από το πρώτο κιόλας ευρώ, ωστόσο αναμένεται να υπάρξουν διαφορετικά σενάρια για την κλιμάκωση της. Σύμφωνα με το Εθνος, στο υπουργείο Εργασίας εξετάζουν να μην κατατεθεί ενιαία ρύθμιση για όσους παίρνουν δεύτερη σύνταξη, αλλά να υπάρξουν στοχευμένες παρεμβάσεις, όπως μέτρα για τις συντάξεις που θα παίρνουν οι άγαμες θυγατέρες.

Φυσικά από το στόχαστρο του οικονομικού επιτελείου δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν και οι δημόσιοι υπάλληλοι, αφού μέσα στην επόμενη διετία 40.000 υπάλληλοι του Δημοσίου. Παράλληλα στις ΔΕΚΟ έρχονται και νέες μειώσεις στις αποδοχές των εργαζομένων. Υπολογίζεται πως από τις 31.000 ευρώ που είναι οι μέσες ετήσιες αποδοχές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, το ποσό θα υποχωρήσει στα επίπεδα των 22.000 ευρώ.

Αυστηρά όμως θα είναι και τα κριτήρια για την καταβολή των επιδομάτων. Αναμένεται να καθιερωθούν νέες προϋποθέσεις και τα επιδόματα να καταβάλλονται μόνο σε όσους έχουν χαμηλό εισόδημα, με το όριο να μπαίνει στα 10.000 ευρώ το χρόνο. Πάντως από τις παρεμβάσεις δεν θα διασωθεί ούτε το ΕΚΑΣ.