Οι ΗΠΑ πίσω από την ανατροπή του Ερμπακάν από τον Στρατό το 1996;

Λεπτομέρειες για τον ρόλο του Στρατού αλλά και άλλων σημαντικών προσώπων στην ανατροπή της κυβέρνησης του Ερμπακάν το 1996 στην Τουρκία, αποκαλύπτει ο τουρκικός Τύπος ο οποίος δείχνει τις ΗΠΑ να έχουν υποκινήσει την στάση αυτή...


Όπως φαίνεται, ο τότε υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Μπιλ Κλίντον, Γουόρεν Κρίστοφερ, προέτρεψε Τούρκους στρατιωτικούς, να ανατρέψουν την συγκεκριμένη κυβέρνηση.

Μάλιστα σύμφωνα με το tovima.gr, ο πρόεδρος της σχετικής επιτροπής στην τουρκική Βουλή που διενήργησε την συγκεκριμένη έρευνα για την συμμετοχή παλαιών πολιτικών προσώπων, κάλεσε τον Αμερικανό πρεσβευτή, Φράνσις Ριτσιαρντόνε, προκειμένου να δώσει εξηγήσει.

Η ιστορία φαίνεται να έχει όλο και μεγαλύτερες βάσεις καθώς ο άλλοτε υπουργός και στενός συνεργάτης του Νεσμετίν Ερμπακάν, Ρεσάι Κουτάν, ο οποίος είχε παραιτηθεί μετά από πιέσεις του Στρατού και φυσικά μετά την υπόδειξη του Γουόρεν Κρίστοφερ, δήλωσε πως έχει στην κατοχή του μέχρι και το τηλεγράφημα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών. Ο Κουτάν είπε μάλιστα πως θα το παραδώσει και στην αρμόδια επιτροπή της τουρκικής Βουλής.

Η «Millyiet» παρέθεσε στο φύλλο της το εν λόγω τηλεγράφημα, στο οποίο ο Αμερικανός υπουργός εκφράζει την «ζωηρή ανησυχία» της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Ο λόγος; Το ενδεχόμενο να στραφεί η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας προς τον μουσουλμανικό κόσμο, κυρίως λόγω της ιδεολογίας του Ερμπακάν ο οποίος χαρακτηριζόταν ως ισλαμιστής.

Ο Γουέορν Κρίστοφερ στην συνέχεια εκθειάζει το πόσο σημαντικός στρατηγικός εταίρος είναι για τις ΗΠΑ η Τουρκία, ενώ υποδεικνύει πως ο τουρκικός στρατός θα πρέπει να ασκήσει περισσότερες πιέσεις προκειμένου η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας να μην αλλάξει.

Τέλος υπενθυμίζεται πως ο Ερμπακάν επανειλημμένως έχει δηλώσει πως ανατράπηκε, ενώ το τηλεγράφημα του Κρίστοφερ στάλθηκε στον τότε υπουργό Προεδρίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ.