Όταν η διπλωματία οδηγείται σε αδιέξοδο…

Μέσα σε κλίμα πολεμικής ατμόσφαιρας στην Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο έλαβε χώρα η συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν στη Μόσχα, κατά τη διάρκεια της οποίας φάνηκε η ψυχρότητα των ρώσο-τουρκικών σχέσεων, ειδικά τώρα που στο επίκεντρο βρίσκεται η Συρία. Εκτός των καθιερωμένων διπλωματικών ευγενειών η σιωπηλή αντίδραση του Πούτιν -σήμα κατατεθέν όταν δυσανασχετεί-, στα όσα του έλεγε ο τούρκος ηγέτης, δείχνει πως η γεωπολιτική «αντιπάθεια» που τρέφει η Μόσχα στην Άγκυρα δεν έχει πάψει να υφίσταται παρά τις όποιες κινήσεις στα πλαίσια των πολιτικών ελιγμών για αναβαθμισμένη συνεργασία στον οικονομικό και ενεργειακό τομέα...

Το ότι μάλιστα ο Ερντογάν μίλησε στο Ρώσο Πρόεδρο για τη «μετά-Ασάντ εποχή» φανέρωσε τις προθέσεις της Τουρκίας για ανάμειξη στα της Συρίας, παρόλο που αρχικά «πρότεινε» στον Πούτιν να αφήσουν το Συριακό λαό ν’ αποφασίσει μόνος του. Η ανατολίτικη κουτοπονηριά στο μεγαλείο της, αφού ως γνωστόν, εδώ και καιρό εκπαιδεύουν στρατιώτες και τους στέλνουν στη Συρία. Μόνο που το Κρεμλίνο δεν είναι Μαξίμου και γνωρίζει ότι τα ίδια έκανε η Άγκυρα και με Τσετσένους αντάρτες.
Σκέτη αποτυχία λοιπόν η επίσκεψη Ερντογάν στο Κρεμλίνο, τη στιγμή που ναυτικές δυνάμεις Ρωσίας και Δύσης είναι σε επιφυλακή στην Ανατολική Μεσόγειο. Το ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες, που μιλούσαν για αύξηση του επιπέδου της επιτήρησης των ρωσικών πολεμικών σκαφών και των ρωσικών ναυτικών βάσεων. Ως απάντηση οι τοπικοί διοικητές του ρωσικού ναυτικού πήραν εντολή για «πυρ κατά βούληση» σε περίπτωση που κρίνουν ότι απειλούνται τα ρωσικά συμφέροντα σε Βόρειο Ατλαντικό και Ανατολική Μεσόγειο. Αν συμβεί κάτι τέτοιο τότε θα κατέβει προς υποστήριξη οδικώς ο ρωσικός στρατός, όπως έχουμε γράψει.
Η κρίση δεν έχει μείνει στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά πλησιάζει και το Ιράν. Η Γαλλία ενισχύει συνεχώς τις αεροπορικές τις δυνάμεις στον Κόλπο (βάση Αλ Ντάφρα, ΗΑΕ), όπως έχει κάνει ήδη η Ουάσινγκτον. Μάλιστα αναμένονται περαιτέρω ενισχύσεις. Επιπλέον μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η τρομοκρατική ενέργεια στη Βουλγαρία, την οποία όλως τυχαίως φαίνεται ότι γνώριζε το Ισραήλ εκ των προτέρων. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου έσπευσε να κατηγορήσει ευθέως την Τεχεράνη για την επίθεση στο Μπουργκάς, κάνοντας λόγο για «μια ιρανική τρομοκρατική έφοδος που εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο» με στόχο αθώους ισραηλινούς πολίτες.
Σε όλα αυτά η Ρωσία αντιδράει με πρωτοφανή στρατιωτική αποφασιστικότητα, αφού ναυτικός αποκλεισμός στη Συρία και επίθεση στο Ιράν θα πλήξει σε βάθος τα γεωστρατηγικά συμφέροντα της «Αρκούδας». Ο στόλος της βρίσκεται απέναντι από το ΝΑΤΟικό και θα υπάρξει ενίσχυση μέσω στεριάς. Στην Τουρκία διαπιστώνουν ότι ο νέο-οθωμανισμός και η επεκτατική βουλιμία, ειδικά όταν κατέχεις εδάφη που δεν σου ανήκουν, οδηγεί το δεσποτικό κράτος σε ιστορικό «καναβάτσο». Η ισλαμική χώρα…. θα μεταβληθεί στο εγγύς μέλλον σε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, κάτι που ενδεχόμενα οδηγήσει σε πολύ δυσάρεστες καταστάσεις την γείτονα.
Η Ρωσία απέδειξε πριν τέσσερα χρόνια (Γεωργία), ότι γνωρίζει πολύ καλά τη μέθοδο «μπουλντόζα». Κραυγές πολέμου έρχονται από παντού και εάν δεν ηρεμήσουν κάπως τα πράγματα επίκεντρο θα είναι η ευρύτερη περιοχή μας. Η ταχύτητα των γεγονότων θα αναγκάσει κατά πάσα πιθανότητα τους Τούρκους να επιταχύνουν τις ενέργειές τους στο Αιγαίο, ειδικά τώρα που η Ελλάδα ανακοινώνει την πρόθεση της να κηρύξει ΑΟΖ. Άλλωστε η δημιουργία de facto καταστάσεων αποτελεί ανέκαθεν πάγια τακτική της Άγκυρας.
Μένει να δούμε αν θα υπάρξει τελικά διπλωματική λύση η θα οδηγηθούμε σε καταστάσεις απείρου κάλλους… Ελπίζουμε να πρυτανεύσει η λογική.
Pygmi.gr