Το ΝΑΤΟ «δεν θα επέμβει» στη Συρία

Δεν συζητά το ενδεχόμενο επέμβασης στη Συρία το ΝΑΤΟ, όπως δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός πρεσβευτής στον οργανισμό, παρά την συνεχιζόμενη «σφαγή» που συμβαίνει εδώ και μήνες στην αραβική χώρα, με τους νεκρούς να ξεπερνάνε τις 10.000 και χωρίς καμία βοήθεια από την διεθνή κοινότητα να έχει αποβεί αποτελεσματική μέχρι στιγμής.

Όπως σχολίασε, δεν υπάρχου οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο....
«Δεν το έχουμε συζητήσει και δεν γίνονται προετοιμασίες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ σχετικά με μια ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία», δήλωσε ο Ίβο Ντάαλντερ, στη διάρκεια μιας διαδικτυακής συζήτησης, την οποία οργάνωσαν οι υπηρεσίες του. «Οι χώρες του ΝΑΤΟ εκτιμούν ότι, προς το παρόν, το θέμα μιας επέμβασης, που εξακολουθεί να είναι περίπλοκο, δεν βρίσκεται στο τραπέζι», συμπλήρωσε «φυσικά όμως όλες οι χώρες παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή την κατάσταση», καθώς τα βίαια επεισόδια συνεχίζονται στη Συρία μετά τη σφαγή στη Χούλα.

Ο Ντάαλντερ εξήγησε ότι δύο από τις τρεις προϋποθέσεις που πληρούνταν το 2011 για την επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη το 2011 δεν υπάρχουν στην περίπτωση της Συρίας «προς το παρόν». Αυτό που μοιάζει με τη Λιβύη είναι η κατάσταση στο έδαφος, με τις κυβερνητικές δυνάμεις να διαπράττουν ωμότητες εναντίον αμάχων, κάτι που «είναι απαραίτητο να τερματιστεί», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρεσβευτής.

«Δεν έχουν γίνει εκκλήσεις από την περιφέρεια ή από τη συριακή αντιπολίτευση για στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ, δεν υπάρχει διεθνής νομική βάση» για μια επέμβαση υπό τη μορφή μιας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Αυτό είχε γίνει για τη Λιβύη. Όμως δεν έχει συμβεί για τη Συρία και φαίνεται ότι δεν πρόκειται να συμβεί και εξαιτίας των καταστάσεων δεν θα είναι δυνατό για το ΝΑΤΟ να επέμβει», κατέληξε ο Ντάαλντερ, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα «να αυξηθεί η πίεση στο καθεστώς του προέδρου Άσαντ για να εφαρμόσει το σχέδιο Άναν».