«Σταύρωση χωρίς Ανάσταση για τον Ακη»

Εκτενή αναφορά στη σύλληψη του Άκη Τσοχατζόπουλου κάνoυν τα διεθνή ΜΜΕ, οι αρθρογράφοι των οποίων συνδέουν την εξέλιξη με τις παράνομες προμήθειες που έδιδε η θυγατρική της ΜΑΝ, Ferrostaal για την αγορά γερμανικών υποβρυχίων. Επισημαίνουν ότι παρά την «ενδημική» διαφθορά στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, ο πρώην υπουργός είναι ο μόνος που έχει συλληφθεί τα τελευταία χρόνια και μάλιστα ανήμερα της επίσημης ανακοίνωσης της ημερομηνίας των εκλογών....

«Μεγάλη Εβδομάδα αποκαλούν οι Έλληνες τις μέρες πριν από το Πάσχα, που οι ορθόδοξοι γιορτάζουν αυτήν την Κυριακή. Ομως για τον 72χρονο Τσοχατζόπουλο το φετινό Πάσχα σηματοδοτεί το ναδίρ της μακράς ζωής του. Ο πρώην υπουργός Άμυνας βιώνει την σταύρωσή του χωρίς να ελπίζει σε σύντομη ανάσταση», αναφέρει χαρακτηριστικά η Handelsblatt... και προσθέτει ότι «από το σωφρονιστικό κατάστημα υψηλής ασφαλείας του Κορυδαλλού δεν θα του λείψει μόνο η καταπληκτική θέα από το σαλόνι του στον Παρθενώνα», παρατηρεί ο Γερμανός αρθρογράφος.
«Δωροδοκία, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, φοροδιαφυγή. Δεν είναι αμελητέα τα σημεία των κατηγοριών που ερευνούν το τελευταίο χρόνο οι δύο εισαγγελείς. Ύψους 2, 85 δισ. ευρώ ήταν η παραγγελία που έκανε ο Τσοχατζόπουλος στη Ferrostaal και η μίζα που φέρεται να πήρε ήταν της τάξης πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

 Ο ίδιος το αρνείται. Αλλά το στιλ ζωής του έδωσε αφορμή για ερωτήματα γύρω από ενδεχόμενες "δευτερεύουσες πηγές εσόδων". Το ακίνητο στην Ακρόπολη, όπου συνελήφθη, είναι μεγάλης αξίας. Η σύζυγός του υποστηρίζει ότι το αγόρασε το 2010 σε καλή τιμή από εταιρεία οffshore».
Αναλόγου ύφους και περιεχόμενου είναι και το άρθρο του Der Spiegel. «Η ελληνική δικαιοσύνη» γράφει, «μετά από πολυετείς ανακρίσεις, κατέληξε στο πόρισμα ότι ο Τσοχατζόπουλος δωροδοκήθηκε, καθώς ο ίδιος δεν μπόρεσε να δώσει επαρκείς εξηγήσεις από πού προήλθαν τα χρήματα με τα οποία αγόρασε το σπίτι του σε ακριβή συνοικία των Αθηνών και άλλα πολυτελή ακίνητα. Ο Τσοχατζόπουλος αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες».

Σε ένα καυστικό του σχόλιο για τον τρόπο που λειτουργεί η ελληνική πολιτική και το σύστημα δικαιοσύνης, το πρακτορείο Reuters τονίζει ότι οι ελληνικές αρχές έχουν επιδοθεί σε κυνήγι φοροφυγάδων, ωστόσο ο Α. Τσοχατζόπουλους είναι ο «μόνος πολιτικός που έχει συλληφθεί μέχρι στιγμής. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες. Παρότι η διαφθορά και η ρουσφετολογία είναι ενδημικά φαινόμενα στην Ελλάδα, κανένας πολιτικός δεν έχει δικαστεί ή καταδικαστεί τα τελευταία χρόνια, εντείνοντας την απογοήτευση των ανθρώπων με τα καθιερωμένα κόμματα ενόψει των εκλογών της 6ης Μαϊου».

Στην σύλληψη αναφέρονται επίσης αμερικανικά δίκτυα όπως το ABC και η Washington Post, αναπαράγοντας την είδηση μέσω του πρακτορείου Associated Press.
To ABC και η Washington Post σημειώνουν ότι η οικία του πρώην υπουργού, όπου έγινε η σύλληψη, βρίσκεται σε μια από τις πιο ακριβές περιοχές της Αθήνας, ενώ κάνουν αναφορά στην διαδρομή του Άκη Τσοχατζόπουλου, επισημαίνοντας ότι ο πρώην υπουργός ήταν μεταξύ των κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ για περίπου 25 χρόνια, ενώ έφθασε πολύ κοντά στο να γίνει αρχηγός της παράταξης και πρωθυπουργός, στα μέσα της δεκαετίας του ΄90.

Η μέγιστη ποινή που αντιμετωπίζει τώρα αναφέρουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, είναι 10ετή κάθειρξη, ενώ σημειώνουν ότι η σύλληψη έγινε την ημέρα που ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επισήμως την ημερομηνία των εκλογών.