«ΔΕΜΕΝΟΙ» ΣΤΟ «ΑΡΜΑ» ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

Μέτρα Ιουνίου, έλευση τρόϊκα, ομόλογο 15ης Μαίου, ανεργία και παρατεταμένη ύφεση είναι μερικά μόνον από τα «αγκάθια» με τα οποία θα βρεθεί αντιμέτωπη η όποια κυβέρνηση προκύψει από τις κάλπες.

Του Βαγγέλη Δουράκη
Σε κάθε περίπτωση όμως υπάρχουν «δεσμεύσεις» και αυτές προβλέπονται ρητά στο Μνημόνιο. Οι επικεφαλής της τρόϊκα που θα έρθουν στην Αθήνα μεταξύ 19 και 21 Μαίου ελπίζοντας να βρουν ..συνομιλητές θα πρέπει να «τσεκάρουν» την πρόοδο κάθε μίας από τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η ελληνική Δημοκρατία.
Ποιες είναι αυτές;
- Κατάρτιση σχεδίου περικοπών δαπανών 11,5 δισ. ευρώ. Θα.......
ψηφιστούν δια νόμου με το νέο Μεσοπρόθεσμο τον Ιούνιο.
- Νέος φορολογικός νόμος για την εξάλειψη των εξαιρέσεων και των προνομιακών καθεστώτων με νέους συντελεστές ΦΠΑ, ενιαίο φόρο για τα ακίνητα και νέα κλίμακα φορολόγησης για τα φυσικά, νομικά πρόσωπα.
- Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου για τους όρους ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
- Αναθεώρηση της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας για αντικατάσταση του ύψους των μισθών που ορίζονται στην ΕΓΣΣΕ, από ένα «ελάχιστο ύψος» μισθού, νομοθετημένο από την κυβέρνηση σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.
- Μείωση κατά μέσο όρο 12% στα αποκαλούμενα «ειδικά μισθολόγια» του δημοσίου τομέα.
- Εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας για 15.000 άτομα που χαρακτηρίζονται «πλεονάζον προσωπικό» στο Δημόσιο.
- Αύξηση στις αντικειμενικές αξίες για να εξισωθούν με τις τιμές της κτηματαγοράς.
- Αυξήσεις 25% σε τιμολόγια και κόμιστρα ΔΕΚΟ, από 2013.
- Φάρμακα. Πρόσθετα μέτρα τον Ιούνιο αν η μηνιαία παρακολούθηση δείξει ότι η μείωση των φαρμακευτικών δαπανών δεν παράγει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
- Διορισμός των συμβούλων για όλες τις αποκρατικοποιήσεις οι οποίες προγραμματίζονται για το 2012 και το 2013 και επιτάχυνση του έργου.
- Απογραφή όλων των κρατικών περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των μεριδίων σε εισηγμένες και μη εισηγμένες επιχειρήσεις και εμπορικώς βιώσιμα ακίνητα και εδαφικές -οικοπεδικές εκτάσεις.
- Έλεγχος από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες τουλάχιστον 200 δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων εφοριακών.
- Μετακίνηση διευθυντών στις Εφορίες και κλείσιμο 200 Δ.Ο.Υ.
- Είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
- Σχέδιο για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών που οφείλονται σε προμηθευτές από δημοσίους οργανισμούς (6,5 δισ. ευρώ)