Το εναλλακτικό σχέδιο για τον αγωγό αερίου μπαίνει σε εφαρμογή

Γράφει ο   poor Journalisto

Επί χρόνια η Ελληνική κυβέρνηση προέβαλε τον τουρκοελληνoϊταλικό αγωγό μεταφοράς αερίου από το Αζερμπαϊτζάν (ITGI) ως ένα έργο εθνικής σημασίας που θα μας έβαζε στην διεθνή ενεργειακή σκακιέρα. Είχε γίνει σειρά επισκέψεων από Έλληνες υπουργούς και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους στο Μπακού ενώ με κάθε αφορμή η Ελλάδα δήλωνε την.......
υποστήριξη της στο σχέδιο.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια σύγχυση όταν η κοινοπραξία που διαχειρίζεται το κοίτασμα του Shah Deniz αποφάσισε να αποκλείσει τον ITGI. Δημοσιεύτηκαν εκατοντάδες άρθα που θεωρούσαν ότι αφού κατέρρευσε ο Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη και τώρα και ο ITGI όλες οι ελπίδες για να γίνει η χώρα ένας ενεργειακός κόμβος έχουν χαθεί.

Ίσως για πρώτη φορά η πολιτική μας ηγεσία να μας εκπλήξει ευχαρίστα. Ποτέ δεν ήταν ο ITGI η μοναδική ελπίδα της Ελλάδας για να μπει στο ενεργειακό παιχνίδι της Ευρώπης. Ένας ακόμα αγωγός που έχει επιλέξει την διαδρομή μέσω Ελλάδας είναι και ο TAP που υποστηρίζεται από την Νορβηγική Statoil. Οι Ελληνικές κυβερνήσεις υποστήριζαν παντού και πάντα δημοσίως τον ITGI στον οποίον συμμετείχε και η ΔΕΠΑ άλλα δεν είχαν αποκλείσει τον TAP, προφανώς περιμένοντας τις αποφάσεις της κοινοπραξίας του Αζερμπαϊτζάν.

Τώρα που αποκλείστηκε ο ITGI η Ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να περνάει στο εναλλακτικό σχέδιο υποστήριξης του TAP ώστε να παραμείνει η Ελλάδα στο ενεργειακό παιχνίδι ενώ είναι διατεθειμένη να συζητήσει και για την συμμετοχή της χώρας σε επιχειρηματικά σχήματα ώστε να προχωρήσει ο αγωγός. Οπότε καμία ευκαιρία δεν έχει χαθεί ακόμα και η Ελλάδα είναι μέσα στο παιχνίδι. Ίσως να τρίξουν κάποιες καρέκλες σε ορισμένους οργανισμούς γιατί μερικοί είχαν ποντάρει πολλά στη «βέβαιη επικράτηση» του ITGI άλλα αυτό δεν απασχολεί την χώρα. Μόνο τις καρέκλες.