ΝΑΤΟ: Ισχύει η απόφαση του 2008 για τα Σκόπια

Στην Αθήνα θα βρεθεί αύριο ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, τον υπουργό Εξωτερικών, Σταύρο Δήμα καθώς και τον υπουργό Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Ενόψει της επίσκεψής του στη χώρα μας ο γ.γ της βορειοατλαντικής συμμαχίας μιλώντας στο Mega και ερωτηθείς για την προοπτική ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ επεσήμανε πως η «απόφαση του 2008 ισχύει»...
εννοώντας πως βάσει της απόφασης του ΝΑΤΟ, τον Απρίλιο του 2008, απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη της γειτονικής χώρας είναι η προηγούμενη επίλυση του θέματος της ονομασίας.

Ωστόσο, ο κ. Ράσμουσεν παρότρυνε Αθήνα και Σκόπια να βρουν λύση άμεσα. Άλλωστε όπως είπε χαρακτηριστικά «πιστεύω πως είναι στο συμφέρον και του ΝΑΤΟ και της Ελλάδας η ένταξη στη βορειοατλαντική συμμαχία όλων των χωρών των Βαλκανικών χωρών».

Όσον αφορά τους εξοπλισμούς, ο γ.γ του ΝΑΤΟ κάλεσε την Αθήνα να ενώσει τις δυνάμεις της με τους εταίρους στη διάρκεια της οικονομικής της κρίσης λέγοντας πως «αντί να ψάχνουμε αμιγώς εθνικές λύσεις, θα πρέπει να πορευθούμε πια όλοι μαζί».

Επίσης, ο κ. Ράσμουσεν ξεκαθάρισε πως το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να εμπλακεί σε πολεμική επιχείρηση εναντίον της Συρίας.