ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΤΕΑ ΜΟΝΟ ΤΑ "ΜΙΚΡΑ ΨΑΡΙΑ" ΤΗΣ ΜΑΦΙΑΣ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ!


Παρά τις τερατώδεις και πολιτικές διαστάσεις του σκανδάλου της "Μαφίας του Βορρά", η πρώτη μέρα των απολογιών ενώπιον του γ' τακτικού ανακριτή Θεσσαλονίκης προκάλεσε πολλά ερωτηματικά. Και αυτό διότι από τους πρώτους 13 απολογούμενους - κατηγορούμενους, μόνο οι επτά κρίθηκαν προφυλακιστέοι για συμμετοχή στα κυκλώματα τοκογλυφίας, εκβίασης, απάτης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Επιπλέον, και οι 7 προφυλακιστέοι ανεξαιρέτως είτε ασχολούνταν με την "είσπραξη" χρημάτων από εκβιασμούς είτε.......
λειτουργούσαν ως "μπράβοι". Από τους 6 που αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους (εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εγγύηση από 10.000 έως 300.000 ευρώ), οι δύο είναι δικηγόροι και ο ένας εφοριακός.

Είναι λοιπόν σαφές ότι ήδη, μέσω πιέσεων που έχουν ασκηθεί, έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα, στο οποίο αυτοί που φαίνονται να "την πληρώνουν για όλους" είναι οι "μπράβοι" και οι "εισπράκτορες" - με άλλα λόγια, τα "μικρά ψάρια"!
Κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας διαδικασίας, που ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις βαρύτατες κατηγορίες που τους προσάπτονται, τονίζοντας ότι δεν γνώριζαν τίποτα για τη δράση των κυκλωμάτων.

Η διαδικασία των απολογιών θα συνεχιστεί το Σαββατοκύριακο και θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα, καθώς οι υπόλοιποι 40 συλληφθέντες -από το σύνολο των 53- ζήτησαν και έλαβαν από τον ανακριτή νέες προθεσμίες.

Τη Δευτέρα αναμένεται να απολογηθούν οι τέσσερις φερόμενοι ως «εγκέφαλοι» των αντίστοιχων εγκληματικών οργανώσεων.

Ωστόσο, πρέπει να καταστεί σαφές, σε όλους τους τόνους, ότι το σκάνδαλο με την εξάρθρωση των τεσσάρων κυκλωμάτων της Θεσσαλονίκης που έχει δει το φως της δημοσιότητας δεν είναι απλή αναφορά του αστυνομικού δελτίου ούτε ένα απλώς ηθικά απαράδεκτο σκάνδαλο.
Αντιθέτως, έχει σοβαρές πολιτικές προεκτάσεις και συνδέεται άμεσα με ένα σάπιο πολιτικό κατεστημένο που "ζει και βασιλεύει" στην Θεσσαλονίκη και στην υπόλοιπη Ελλάδα και το οποίο στήριζε και συντηρούσε αυτές τις σχέσεις και δραστηριότητες. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στο σκάνδαλο, απ' ότι φαίνεται ως τώρα, εμπλέκονται και στελέχη των αστικών κομμάτων (ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ) που συνυπογράφουν, μέσω της συμμετοχής τους στην κυβέρνηση Παπαδήμου, την καταδίκη της Ελλάδας σε τριτοκοσμική "μπανανία".

Εξάλλου, είναι δομικά στοιχεία των εξαθλιωμένων κοινωνιών η ασυδοσία του αστικού κράτους, η επιβλητική παρουσία του παρακράτους και οι διαπλεκόμενες σχέσεις με δίκτυα εγκληματικών οργανώσεων τοκογλύφων, εκβιαστών και απατεώνων.

Σαν "πρώτο δείγμα γραφής" λοιπόν, η προφυλάκιση μόνο των "μπράβων" και των "εισπρακτόρων" δεν προϊδεάζει ακριβώς την κοινή γνώμη για απονομή δικαιοσύνης...