“Plan B” για την βρετανική οικονομία

όσμπορν οικονομία ανεργία plan b οικονομολόγοι μανιφέστο Έκκληση σε αυστηρό τόνο διατύπωσαν 100 Βρετανοί οικονομολόγοι προς την κυβέρνηση και τον υπουργό Οικονομικών της χώρας, Τζορτζ Όσμπορν, να προχωρήσει σε ένα εναλλακτικό σχέδιο για την οικονομία της χώρας, που πλήττεται εν μέσω παγκόσμιας κρίσης από υψηλά επίπεδα ανεργίας και θεωρείται ότι απειλείται από μια επερχόμενη κρίση στο τραπεζικό σύστημα.

Με επιστολή τους, που δημοσίευσε ο βρετανικός “Observer”, η ομάδα των επιφανών οικονομικών αναλυτών αναφέρουν ότι ο Όσμπορν πρέπει να σκεφτεί ξανά την στρατηγική του και να λάβει επείγοντα μέτρα για μια επανεκκίνηση της ανάπτυξης και την σωτηρία της Βρετανίας από την ανεργία και την μείωση των ποσοστών του βιοτικού επιπέδου στη χώρα.



Κατηγορώντας τον για τον χειρισμό του στο σχέδιο λιτότητας που εξετάζει η κυβέρνηση, οι οικονομολόγοι αναφέρουν πως“είναι ξεκάθαρο ότι το πρώτο του σχέδιο (plan A) δεν έχει αποτελέσματα. Κάθε κύμα στοιχείων που έρχονται στο φως οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η βρετανική οικονομία είναι σε κακό δρόμο” αναφέρουν και προειδοποιούν “Το να μην κάνει τίποτε δεν είναι λύση”.

Με την επιστολή τους καλούν την κυβέρνηση να εξετάσει μια σειρά από μέτρα, τα οποία προτείνουν εξάλλου ακαδημαϊκοί και οικονομολόγοι και συνιστούν ένα “μανιφέστο” όπως αναφέρουν, ονόματι “Σχέδιο Β': μια καλή οικονομία για μια καλή κοινωνία”. Το σχέδιό τους, το οποίο θα δημοσιεύσουν την ερχόμενη Δευτέρα, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει προτάσεις όπως την άμεση διακοπή των περικοπών για να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα, την αύξηση απολαβών για να αυξηθεί η κατανάλωση και η ρευστότητα της αγοράς και να ενισχυθούν να μέσα και κατώτερα εισοδήματα, μια νέα φιλοσοφία στη φορολογία που θα σκοπεύει στην πληρωμή επενδύσεων για τις συγκοινωνίες, την ενέργεια και την κατασκευή ακινήτων.

Υπενθυμίζεται ότι το βρετανικό ΑΕΠ σημειώνει ανάπτυξη κατά 0,3% το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, και μόλις 0,1% το προηγούμενο διάστημα, ενώ η ανεργία στη χώρα έχει φτάσει στο 8,1%, το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 17 ετών.