«Μαύρα» τα σενάρια για το χρέος

«Μαύρα» τα σενάρια για το χρέοςΔυσοίωνες είναι οι προβλέψεις της τρόικας στην έκθεσή της για τη βιωσιμότητα τ6ου ελληνικού χρέους, όπως και του Eurogroup, το οποίο, πάντως, ενέκρινε χθες το βράδυ τη χορήγηση της 6ης δόσης του δανείου, ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η τρόικα προχωρεί σε δραματική αλλαγή των προβλέψεων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας την επόμενη δεκαετία και θεωρεί ότι για να καταστεί διατηρήσιμο το ελληνικό χρέος θα απαιτηθεί ο συνδυασμός ενός πολύ πιο φιλόδοξου πακέτου στήριξης από την Ευρωζώνη – οι ανάγκες για νέα δάνεια μπορεί να φθάνουν ακόμη και τα 441 δισεκατομμύρια ευρώ.

Επιπλέον, όπως αναφέρει στο κεντρικό της θέμα η «Καθημερινή», προτείνει νέο, πολύ πιο ευρύ πρόγραμμα συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, με «κούρεμα» της τάξης του 50 ή του 60 %, χωρίς να αποκλείει και ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με την έκθεση, το 2020 το χρέος θα μειωθεί στο 120% αν το «κούρεμα» είναι 50% και στο 110% αν το «κούρεμα» φθάσει στο 60%.

Σημειώνεται ότι εάν δεν αλλάξουν οι όροι του PSI, το δημόσιο χρέος θα ανέλθει στο 163% το 2013 και θα υποχωρήσει μόλις στο 152% το 2020.

Την ίδια στιγμή, πάντως, οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας εμφανίζονται αδύναμες να συμφωνήσουν σε αξιόπιστες λύσεις στην κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, η οποία επηρεάζει πλέον πολύ σοβαρά την Ιταλία και άλλες μεγάλες χώρες.