Δύο βουλευτές ζητούν από την Διαμαντοπούλου να ισχύσουν οι μεταγραφές για δύο αδέλφια φοιτητές

Των Μιχ. Κατρίνη- Οδ. Κωνσταντινόπουλου

Με το Ν. 3966/2011 καταργήθηκαν οι μετεγγραφές εσωτερικού για τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας. Σε αυτή την πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία πολλές οικογένειες αδυνατούν να συντηρήσουν δύο ή ακόμα και ένα σπίτι εκτός της μόνιμης κατοικίας. Την ήδη αρκετά δύσκολη οικονομική κατάσταση επιβαρύνουν οι αλλεπάλληλες μειώσεις στις αποδοχές των μισθωτών του στενού ευρύτερου δημόσιου τομέα και του ιδιωτικού τομέα που προκαλούνται από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, σε εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής και του Μνημονίου.
Την ίδια στιγμή οι φοιτητικές εστίες αδυνατούν να καλύψουν ικανοποιητικό ποσοστό αιτήσεων, αιτήσεις που έχουν .......

πολλαπλασιαστεί την τελευταία διετία.
Σημαντική ανακούφιση θα μπορούσε να δώσει η δυνατότητα ελεύθερης μετεγγραφής αδελφών που σπουδάζουν σε τμήματα εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης, χωρίς να ανατρέπει τους προϋπολογισμούς των ιδρυμάτων και να αλλοιώνει το χαρακτήρα των εξετάσεων.
Ως εκ τούτου, κρίνεται σκόπιμη η επαναφορά της παρ. 3 του άρθρου 25 του Ν. 3879/2010 με την οποία επιτρέπεται η χωρίς ποσοτικό περιορισμό μετεγγραφή και των δύο αδελφών σε αντίστοιχα τμήματα Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης.
Προτεινόμενο  Άρθρο
Για το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012 επιτρέπεται η χωρίς κανένα οικονομικό και ποσοτικό περιορισμό μετεγγραφή και των δύο αδελφών σε αντίστοιχα Τμήματα Πανεπιστημίων ή ΤΕΙ που βρίσκονται εκτός του Λεκανοπεδίου Αττικής και του νομού Θεσσαλονίκης. Στις περιπτώσεις αυτές, δικαίωμα υποβολής αίτησης για μετεγγραφή έχουν οι φοιτητές ή σπουδαστές που βρίσκονται στο πρώτο, στο τρίτο ή στο πέμπτο εξάμηνο των σπουδών τους. Η αίτηση μετεγγραφής υποβάλλεται από τον ενδιαφερόμενο φοιτητή ή σπουδαστή ηλεκτρονικά στο Τμήμα υποδοχής μετά την εγγραφή του στο Τμήμα προέλευσης. Η αίτηση αυτή επέχει τη μορφή υπεύθυνης δήλωσης (Ν 1599/1986, ΦΕΚ 75 Α’) του ενδιαφερομένου για την ακρίβεια των δηλούμενων στοιχείων.
Οι Βουλευτές
Μιχάλης Κατρίνης
Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος