Στις 23 Οκτωβρίου οι πρώτες ελεύθερες εκλογές στην Τυνησία

Οι πόλεις της Τυνησίας γέμισαν με τις αφίσες εκατοντάδων υποψηφίων από δεκάδες νέα κόμματα χθες Σάββατο, ημέρα που άρχισε η προεκλογική εκστρατεία για αυτές που χαρακτηρίζονται οι πρώτες ελεύθερες εκλογές στην Ιστορία της χώρας.

Εννέα μήνες μετά τη λαϊκή εξέγερση που ανέτρεψε τον πρώην πρόεδρο Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι και αποτέλεσε το έναυσμα της Αραβικής Άνοιξης, οι Τυνήσιοι καλούνται την 23η Οκτωβρίου στις κάλπες για να αναδείξουν τη Συντακτική Συνέλευση, που θα καταρτίσει το νέο Σύνταγμα της χώρας.


Τα κόμματα που συμμετέχουν στην διαδικασία έχουν συμφωνήσει ότι η εθνοσυνέλευση αυτή θα έχει θητεία ενός έτους.

Η ανεξάρτητη επιτροπή που συστήθηκε από την μεταβατική κυβέρνηση της Τυνησίας για να επιβλέψει την διαδικασία ανέφερε ότι σχεδόν 11.000 υποψήφιοι λαμβάνουν μέρος στην διαδικασία για την ανάδειξη των 218 μελών της Συντακτικής Συνέλευσης.

Περίπου 110 κόμματα παίρνουν μέρος στις εκλογές και αρκετοί Τυνήσιοι λένε ότι θα δυσκολευτούν να επιλέξουν.

Αναλυτές εκτιμούν ότι το ισλαμιστικό κόμμα Ενάχντα θα καταλάβει τις περισσότερες έδρες. Το Προοδευτικό Δημοκρατικό Κόμμα και το Κογκρέσο για την Δημοκρατία εκτιμάται επίσης ότι θα έχουν ισχυρή παρουσία.

«Δέκα χιλιάδες επιπλέον αστυνομικοί θα αναπτυχθούν για να συμβάλλουν στην επιτυχία των εκλογών», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

Ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν εκφράσει έντονους φόβους ότι η μεταβατική κυβέρνηση ίσως επιχειρούσε να υπαναχωρήσει από την υπόσχεσή της να ολοκληρώσει την πολιτική μετάβαση και ξέσπασαν βίαια επεισόδια για τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στην διαδικασία προετοιμασίας των εκλογών.