Αποχώρηση από τη Λιβύη εντός 10ημέρου εξαγγέλλει το ΝΑΤΟ

Ο γ.γ του ΝΑΤΟΤερματισμό της αποστολής του ΝΑΤΟ στη Λιβύη την 31η Οκτωβρίου αποφάσισαν, σήμερα, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της ατλαντικής συμμαχίας στις Βρυξέλλες, όπως ανακοίνωσε ο γγ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, πρόκειται για «προσωρινή απόφαση» ενώ η οριστική θα ληφθεί την επόμενη εβδομάδα.Στο μεταξύ η μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προχωρήσει την Κυριακή στην διακήρυξη της πλήρους "απελευθέρωσης" της Λιβύης, από το καθεστώς Καντάφι ενώ αρχικά είχε ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή και έπειτα το Σάββατο. "Θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή το απόγευμα (γύρω στις 17:00 ώρα Ελλάδος)", δήλωσε ο υπουργός Πληροφοριών Μαχμούντ Σαμάμ.

Όσον αφορά στο γιο του Μουαμάρ Καντάφι Σαΐφ αλ-Ισλάμ παραμένει ασαφές το τι έχει απογίνει, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, ενώ ανώτερος στρατιωτικός διοικητής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, δήλωσε στο Reuters ότι πιστεύεται πως προσπαθεί να διαφύγει προς το νότο και συγκεκριμένα προς τα σύνορα της Λιβύης με το Νίγηρα, με μια οχηματοπομπή τριών θωρακισμένων αυτοκινήτων.


Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ θα συνεχίσουν τις περιπολίες στη Λιβύη μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου, όπως επεσήμανε ο Ράσμουσεν.

Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών προειδοποιούν, στο μεταξύ, ότι μέρος του αποθέματος των όπλων του Καντάφι μπορεί να βρίσκεται ήδη στα χέρια των ανταρτών του Νταρφούρ, των εξεγερμένων της Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ και άλλων ένοπλων εξτρεμιστών.

Υπάρχει μια "πραγματική ανησυχία" για το γεγονός ότι τα όπλα αυτά μεταφέρθηκαν στις γειτονικές χώρες, λέει ο ειδικός εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Ίαν Μάρτιν.

Διαφάνεια για το θάνατο του Καντάφι ζητούν οι ΗΠΑ

Η αμερικανική κυβέρνηση κατέστησε σήμερα σαφές ότι εκ μέρους του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης αναμένει, προσεχώς, να καθορίσει με "διαφανή τρόπο" και με "περισσότερες λεπτομέρειες" τα αίτια του θανάτου του τέως ηγέτη της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι.

"Θα πρέπει οι σήμερα κρατούμενοι στη Λιβύη να τυγχάνουν οπωσδήποτε ανθρωπιστικής μεταχείρισης", σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ, ο οποίος χαρακτήρισε "καθαρτήριο" γεγονός τον θάνατο του Καντάφι.