Εκτός ελέγχου τα σενάρια «ελεγχόμενης χρεοκοπίας»

Μεγάλες εφημερίδες κάνουν λόγο για αναδιάρθρωση του χρέους, στάση πληρωμών ή ακόμη και έξοδο από το ευρώ, τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση αυτά θα πρέπει να αποφευχθούν
Η χρεοκοπία χτυπά την πόρτα της Ελλάδας. Αυτό είναι το πνεύμα αναλύσεων στα ξένα μέσα ενημέρωσης και δηλώσεων κορυφαίων αξιωματούχων της ΕΕ, που στην πλειονότητά τους συμφωνούν ότι το ενδεχόμενο αυτό θα πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί. Ειδάλλως, λένε, θα ανοίξει ο "ασκός του Αιόλου" με απρόβλεπτες συνέπειες για τους υπόλοιπους "αδύναμους κρίκους" της Ευρωζώνης.
"Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στον γκρεμό της πτώχευσης" αναφέρουν οι New York Times, παραθέτοντας γράφημα με τις.......
τρεις πιθανές λύσεις για τη χώρα μας.
Η πρώτη είναι να συμφωνήσει η Αθήνα με τους πιστωτές της για μια μορφή αναδιάρθρωσης του χρέους που θα περιλαμβάνει μερική διαγραφή και καταβολή των επόμενων δόσεων του δανείου. Η δεύτερη είναι να κηρύξει στάση πληρωμών με ανυπολόγιστες ζημιές για τις τράπεζες και το ευρώ, ενώ η τρίτη και λιγότερο "οδυνηρή" είναι να βγει από την Ευρωζώνη και να επιστρέψει στη δραχμή.
Οπως, ωστόσο, υποστηρίζει ο οικονομικός σύμβουλος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Πέτερ Μπόφινγκερ, "είτε συντεταγμένη είτε άναρχη, η χρεοκοπία της Ελλάδας θα είχε άμεση επίδραση σε άλλες χώρες και κυρίως στην Ιταλία".
Εκτός ελέγχου τα σενάρια «ελεγχόμενης χρεοκοπίας»
Η Wall Street Journal εκτιμά ότι "η άμεση πτώχευση δεν συμφέρει κανέναν" και υποστηρίζει ότι αν η χώρα οδηγηθεί άμεσα σε παύση πληρωμών "δεν υπάρχει καμία εξασφάλιση ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να τη δανείζει, και αυτό θα προκαλούσε κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος". Η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει ακόμη ότι "οι διεθνείς πιστωτές θα μπορούσαν να αναλάβουν τον κίνδυνο μιας άμεσης χρεοκοπίας της Ελλάδας αν δεν είχαν προστεθεί στις τάξεις των προβληματικών χωρών η Ισπανία και η Ιταλία".
Το CNN
Σε δημοσίευμα με τίτλο "Η Ελλάδα ζητεί βοήθεια καθώς τα μετρητά τελειώνουν", το CNN αναφέρει πως οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα έχουν αναβιώσει τους φόβους ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να προχωρήσει σε άναρχη χρεοκοπία, κάτι που οι επενδυτές και οι οικονομολόγοι φοβούνται πως θα μπορούσε να πλήξει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Η γαλλική Les Echos σημειώνει ότι οι τράπεζες της Γαλλίας και της Γερμανίας ελπίζουν στην εξεύρεση μιας λύσης που θα στηρίζεται στην παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, διότι σε αντίθετη περίπτωση είναι άγνωστο πόσα δισ. ευρώ θα απαιτηθούν για την κεφαλαιακή τους θωράκιση.
Από την πλευρά της η εφημερίδα Le Monde υπογραμμίζει ότι "όποιος κι αν είναι ο χρονικός ορίζοντας της αναδιάρθρωσης, το διακύβευμα είναι να συγκρατηθεί η κρίση μακριά από τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης".
Η στήλη LEX των Financial Times υποστηρίζει, τέλος, ότι η Ευρωζώνη δεν έχει σχέδιο για συντεταγμένη χρεοκοπία της Ελλάδας, κάτι που συνεπάγεται ότι η χώρα θα λάβει την επόμενη δόση.
"Εχει ξεκινήσει"
Η διαδικασία της "συντεταγμένης χρεοκοπίας" της Ελλάδας έχει ήδη ξεκινήσει, υποστηρίζει ο σύμβουλος του Β. Σόιμπλε, καθηγητής Οικονομίας της Οξφόρδης, Κλέμενς Φουστ. Οπως εξηγεί, πρόκειται για μια διαδικασία που θα διαρκέσει χρόνια, ενώ το ζητούμενο είναι οι συνέπειές της να είναι "κάπως ανεκτές" από τους Ελληνες, όπως επίσης και από τους πιστωτές, που θα χάσουν μέρος των δανείων που έχουν δώσει.
Κατά τον κ. Φουστ, μόνο εάν διαγραφεί το 50% με 60% του ελληνικού χρέους μπορεί η χώρα, έπειτα από μία δεκαετία, να δει φως στο τούνελ. Και προσθέτει ότι ο μεγαλύτερος ίσως "πονοκέφαλος" μιας πτώχευσης είναι το τι μέλλει γενέσθαι με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς οι τράπεζες έχουν στην κατοχή τους ελληνικά κρατικά ομόλογα ύψους 67 δισ. ευρώ.
Ανάλυση Credit Suisse
Φθηνότερη η σωτηρία της Ελλάδας για την ΕΕ
Στην παρούσα φάση η χρηματοδότηση της Ελλάδας συμφέρει περισσότερο από την αναδιάρθρωση του χρέους της, υποστηρίζει σε ανάλυσή της η Credit Suisse, την ώρα που η Fitch, αλλά και ο στενός οικονομικός σύμβουλος της κ. Μέρκελ, Λαρς Φελντ, χαρακτηρίζουν "υπερβολικές" τις ανησυχίες σχετικά με τον κίνδυνο διάσπασης της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με τον ελβετικό οίκο, με έλλειμμα στα 2 δισ. ευρώ ανά μήνα, "είναι πολύ πιο φθηνό να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας παρά η αναδιάρθρωση του χρέους της".
Επίσης, τονίζει ότι μια αναδιάρθρωση είναι εν πολλοίς προεξοφλημένη, επομένως, σε μια τέτοια περίπτωση, οι αντιδράσεις θα ήταν σαν καθαρτικό: "Η Ελλάδα είναι μικρότερη από ό,τι η Lehman και καθώς όλη η έκθεση σε αυτήν είναι γνωστή, οι επιδράσεις δεν θα είναι οι ίδιες".
Χρεοκοπία, αλλά όχι έξοδο από την Ευρωζώνη, "βλέπει" για τη χώρα μας η Fitch, λέγοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν "οικονομικά παράλογη" και θα θέσπιζε ένα κακό προηγούμενο.
Σύμβουλος Μέρκελ
Την άποψη ότι αν η Ελλάδα αποδειχτεί αφερέγγυα, αυτό θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο στις αγορές, καθώς οι επενδυτές έχουν ήδη προεξοφλήσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εκφράζει τέλος ο κ. Φελντ.