Τα πούρα και η «παράγκα»

Γράφει ο Αλέξης Καζαντζίδης


Scripta manent. Για τον μεγαλοπαράγοντα της ΠΑΕ ΑΟ Καβάλας και τον «κοινωνικό αντίκτυπο» αυτού του «αθλητικού» μοντέλου που μετέδιδε η «επιχειρηματική του κουλτούρα», κάποιοι -λιγοστοί- είχαν ξεμυτήσει  και μίλησαν σε καιρούς «δύσκολους»,  προτού… συλληφθεί , τότε που όλα τα ‘σκιαζε η φοβέρα και η «αισθητική του πούρου». Οι περισσότεροι συνυπέγραφαν το άτυπο συμβόλαιο της «ποδοσφαιρικής ομερτάς».
Ουδείς καμώνεται  τον «γενναίο». Και, ούτε θα πλήρωνε φράγκο τσακιστό για τα «έργα και οι ημέρες» της «οικογενείας» Ψωμιάδη. Από τη στιγμή που το ποδόσφαιρο μετατράπηκε σε «τυχερό παίγνιον» του ΟΠΑΠ, ήταν μάλλον φυσιολογικό να ποντάρουν πάνω του ........
και οι «τζογαδόροι» του είδους. Απλά, κάποιοι εξ αυτών έκαναν την… Big (Mac) διαφορά. Καλή ώρα.
Εκείνο όμως που «βγάζει μάτι», είναι η υποκρισία των κρατούντων.  Αν η πρώτη εμμονή της κυβέρνησης  είναι οι φόροι , τότε πιθανότατα η δεύτερη είναι η κάθαρση του ποδοσφαίρου δια της εξαφάνισης της Καβάλας και του Ολυμπιακού Βόλου. Και τις δύο εμμονές  τις υπηρετεί με θαυμαστή συνέπεια. Ο άρον άρον υποβιβασμός μερικών (όχι πολλών και όχι βέβαια ηχηρών) ομάδων με το αναστήμα των δύο συλλόγων, θα καταγραφεί ως η… επιτυχία που αναζητά η πανταχόθεν βαλλόμενη, κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αντιδημοφιλείς, «τακτικοί πελάτες» σε δικαστικές αίθουσες οι ισχυροί άνδρες των ομάδων αυτών, μοιάζουν «βούτυρο στο ψωμί» τους.
Η πρώτη πράξη παίχθηκε στην πρωτοβάθμια Πειθαρχική Επιτροπή της Σούπερ Λίγκ: Υποβιβασμός στη Β’ Εθνική. Χωρίς κάποιο στοιχείο που να αποδεικνύει συμμετοχή των ομάδων αυτών σε δωροδοκία ή χειραγώγηση αγώνων με σκοπό το κέρδος. Παρά μόνο με το διαβιβαστικό της ΟΥΕΦΑ που... ζητάει έρευνα!
Η δεύτερη πράξη ήταν η «Σολομώντεια» λύση της δευτεροβάθμιας Πειθαρχικής Επιτροπής της ΕΠΟ: Μιας και δεν υπάρχουν στοιχεία, δεν υποβιβάζονται. Αλλά υπάρχουν και οι πολιτικές κατευθύνσεις, τα δημοσιεύματα, η... «περιρρέουσα ατμόσφαιρα». Άρα, αφαίρεση 10 και 8 βαθμών, αντίστοιχα!
Ακολούθησε θύελλα. Τα κείμενα «εγκύρων» γραφίδων που υποστήριζαν ότι για μια καταδίκη αρκούν και οι ενδείξεις, ήταν το φαιδρό της υπόθεσης. Η παρέλαση υπουργών, βουλευτών και πολιτικών παραγόντων να αποδοκιμάζουν τον μη υποβιβασμό και να προαναγγέλλουν «ανάληψη δράσης», ήταν μια σαφής πρόγευση της επικείμενης καρατόμησης των δύο ομάδων, στο βωμό της «εξυγίανσης».
Η απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού έδωσε (;) την λύση: Όχι υποβιβασμός. Αφανισμός! Διάλυση των δύο ΠΑΕ! Απαγόρευση της συμμετοχής στα επαγγελματικά πρωταθλήματα. Και εξοβελισμός τους στη Δ’ Εθνική. Με «επιχείρημα», το μετοχικό καθεστώς τους. Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι το καθεστώς αυτό (στην περίπτωση του Ολυμπιακού Βόλου) παραμένει το ίδιο από τις αρχές του 2009. Προφανώς οι συνεχείς εγκρίσεις στο μετοχολόγιο, στο καταστατικό και στη σύνθεση του Δ.Σ. της ΠΑΕ, τόσο από το Υπουργείο Ανάπτυξης όσο και από την ίδια την ΕΕΑ, κρίθηκαν ως… μη γενόμενες.
Άλλωστε, δεκαετίες ολόκληρες, το παιχνιδάκι μας, η μπάλα της νιότης μας, ξεθώριασε σε κλοτσοσκούφι των επιχειρηματικών ανταγωνισμών και των πολιτικών τους «νιτερέσων». Τα εκατομμύρια των τηλεοπτικών δικαιωμάτων (στο προσκήνιο) και του στοιχήματος (στο παρασκήνιο) είναι η κινητήρια δύναμη για κάθε είδους «ομορφιές», τα τελευταία χρόνια. Και για κάθε είδους «παράγκες». Φαίνεται ότι ο κ. Γερουλάνος και οι συν αυτώ εγκαινίασαν με κάθε επισημότητα τη δική τους…
(Τα κείμενα των «Ρεπόρτερ στο δρόμο» δεν υφίστανται επεξεργασία  και εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους)